Zdravlje

Oporavio se mladić kod kojeg je korona izazvala upalu mozga

Oporavio se mladić kod kojeg je korona izazvala upalu mozga
Foto: Screenshot/You Tube | Oporavio se mladić kod kojeg je korona izazvala upalu mozga

Mladić iz Sjeverne Makedonije kojem je korona virus izazvao upalu mozga oporavio se u Gradskoj opštoj bolnici “8. septembar” u Skoplju, objavio je juče na svom Facebook profile sjevernomakedonski ministar zdravlja Venko Filipče.

Upala mozga izazvana korona virusom je rijetkost i ovo je tek šesti takav slučaj u svijetu.

“Ovo je šesti poznati slučaj na svijetu gdje je Kovid-19 razvio takvu kliničku sliku”, kažu ljekari koji su spasili mladiću život. Ovo je rijetkost u svijetu i dobra vijest među medicinskim radnicima ustanove koji mjesecima svakodnevno vode bitke protiv Kovida”, naveo je Filipče.

Hitna pomoć prevezla je dvadesetogodišnjeg pacijenta, pozitivnog na korona virus, prije dvije nedjelje u Klinike za neurologiju, zbog simptoma sličnim moždanom udaru, prenosi Telma.com.mk. Ljekari su nakon testiranja ustanovili da je riječ o upali mozga. Dr Ilija Zdravkov objasnio je da je virus iz respiratornog trakta kroz krv dospio do mozga.

“Doktori, sestre i medicinsko osoblje je srećno što su ga ispratili kući ozdravljenog i sa osmijehom”, rekao je Zdravkov.

Gradska bolnica ima 118 pacijenata, od kojih je 81 pozitivan na Kovid-19, 21 negativan, dok je 15 slučajeva sumnjivo.

Sjeverna Makedonija danas broji 205 novih slučajeva zaraze virusom korona, od kojih je većina u Skoplju, podaci su Instituta za javno zdravstvo. Ukupan broj infekcije od početka epidemije dostigao je 7.777, oporavilo se 336 oporavljenih, a preminulo je 368 pacijenata.

Broj aktivnih slučajeva u zemlji je 3.449, od čega je 1.871 u Skoplju, 324 u Tetovu, 164 u Kumanovu, 161 u Štipu, 147 u Strugi, a ima ih i u drugim mjestima.

Venko Filipče je apelovao na građane da se pridržavaju mjera nošenja zaštitne maske, održavanja distance i da često peru ruke, čime će spriječiti širenje virusa.

(Blic)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije