Zdravlje

Opsjednutost zdravom hranom je bolest, a veoma teško se liječi

Opsjednutost zdravom hranom je bolest, a veoma teško se liječi
Foto: Trang Doan/Pexels | Opsednutost zdravom hranom je bolest, a veoma teško se liječi

Ortoreksija zvuči neobično i teško da biste je povezali sa zdravom ishranom. Ali, ortoreksija je itekako u vezi sa hranom - u pitanju je poremećaj u ishrani koji se ispoljava kao opsesija zdravom hranom.

Paze na svaki zalogaj

Osobe koje pate od ortoreksije su opterećene time da uvijek moraju da jedu samo ono što je zdravo, organsko i pripremljeno na određeni način. Nezamislivo im je da jedu hranu iz restorana ili hranu kojoj ne znaju porijeklo i način pripreme.

Neke osobe iz bezazlene potrebe za promjenom lošijeg način ishrane, odu u drugu krajnost i upadnu u ortoreksiju, iz koje se ponekad nije lako izvući.

Opsjednuti su čistoćom hrane

Ortoreksija zvanično nije dijagnoza, mada je počela da privlači pažnju medicinske zajednice početkom 21. vijeka. Često se njom označavaju pojedinci koji ispoljavaju anksioznost kada je u pitanju porijeklo i čistoća hrane a opsjednuti su i planiranjem i pripremom hrane.

Ako to stanje potraje u izraženom obliku, onda se to smatra poremećajem (praktično je u istoj grupi kao i anoreksija i bulimija).

Koju hranu izbjegavaju?

Osobe koje pate od ortoreksije ne jedu ništa što nije zdravo (naravno po njihovom mišljenju), a to obično znači da ne jedu ništa slatko, masno, niti hranu kojoj ne znaju kalorijsku vrijednost. A, ako i pojedu ovu hranu doživljavaju veliki stres.

Ortoreksičari su najčešće ubijeđeni da se hrane savršeno zdravo.

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije