SP Qatar 2022.

Zdravlje

Osam vježbi za istezanje vratnog dijela kičme

Osam vježbi za istezanje vratnog dijela kičme
Foto: Velibor Tripić | Osam vježbi za istezanje vratnog dijela kičme
Aleksandra Dubočanin

Sjedilački način života sve više ostavlja posljedice na naše tijelo, a pogotovo na kičmu. Nepravilno sjedenje, stajanje i spavanje dovode do sve češćih bolova u vratnom dijelu kičme i ramenom pojasu, koji čine da se osjećamo ukočeno i tromo.

Veliki je spisak tegoba koje možemo povezati sa vratnom kičmom, a da nismo ni svjesni.

Vrtoglavice, glavobolje, bolovi koji se šire u ramena i ruke koje mogu pratiti trnci u rukama i prstima, oštećenje vida, pojačana osjetljivost na dodir, zujanje u ušima. Osim loših položaja tijela, psihološki stres je takođe jedan od krivaca za napetost u vratnom dijelu kičme, a da ne spominjemo položaj glave uz moderne uređaje 21. vijeka. Ukoliko se stanje zapusti, može doći do hroničnog bola koji se teško i dugo liječi.

Najbolji vid liječenja je prevencija. Nađite vrijeme za sebe, nemojte tražiti izgovore. Tako vam malo treba da uradite nešto dobro za sebe, a tako su veliki benefiti od toga.

Za početak prilagodite radni prostor i trudite se da držite pravilan položaj vaše kičme. Pravite u toku dana pauze da biste se kretali, protegli i osvježili. Pravilne položaje sjedenja za računarom smo objašnjavali u tekstovima prije nekoliko mjeseci, pa ih potražite na portalu "Nezavisnih" u rubrici "Život i stil".

U nastavku ćemo kroz niz fotografija prikazati položaje istezanja vratnog dijela kičme koji vam mogu pomoći i koje možete raditi svakodnevno.

Prvi položaj istezanja: Ruke stoje uz tijelo uz protezanje ka dolje. Naginjete glavu ka jednom ramenu, dok suprotno rame svjesno gurate, protežete ka dolje. Vježbu ponovite i sa drugim ramenom.

Zatim jednu ruku postavite tako da vam uvo bude između kažiprsta i srednjeg prsta i lagano povlačite kožu oko uva ka gore. Ne treba da gurate rukom glavu u stranu. Ponovite na drugoj strani.

Zatim ide pogled preko jednog ramena, dok suprotno rame svjesno povlačite ka nazad i ka podu. Isto ponovite u suprotnu stranu.

Sljedeći položaj istezanja: Naginjete glavu ka nazad, ali je akcenat na povlačenju brade ka nosu, tako da osjetite istezanje prednjeg dijela vrata.

Iz tog položaja naginjemo glavu ka naprijed uvlačeći bradu više prema nazad, a što manje ka ključnoj kosti. Podignete obrve i osjetite istezanje u zadnjem dijelu vrata.

Sve ove vježbice istezanja treba da radite polako, svjesno, uz mirno disanje. Obavezno zadržati po desetak sekundi u svakom položaju istezanja.

Pustite laganu muziku, zatvorite oči i uživajte.

Srećno!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije