Zdravlje

Osjećaj utrnulosti i peckanja na tijelu važan simptom za otkrivanje bolesti

Osjećaj utrnulosti i peckanja na tijelu važan simptom za otkrivanje bolesti
Foto: Yan Krukov/Pexels | Osjećaj utrnulosti i peckanja na tijelu važan simptom za otkrivanje bolesti

​Prema Nacionalnom institutu za neurološke poremećaje i moždani udar , osjećaj utrnulosti, kao i peckanja ili peckanja u vašem tijelu, naziva se parestezija.

Ovo se obično osjeća u vašim prstima, rukama, nogama ili stopalima, ali se može pojaviti i na drugim dijelovima tijela. Vjerovatno ste i ranije imali ovakav osjećaj, kao da vam gomila mrava ide ispod kože i može biti veoma neprijatno.

Studija koja je proučavala senzacije koje nastaju u udovima pri primjeni pritiska pokazuje da se ova utrnulost obično pojavljuje bez prethodnog upozorenja.

To je zato što subjekt obično nije svjestan kada osjećanje počinje. Povrh toga, ne izaziva uvijek bol, već uglavnom nelagodnost. Milioni ljudi širom svijeta su podložni ovakvim vrstama neprijatnosti, posebno onih čija bi profesija mogla da im ograniči fizičku pokretljivost, poput kancelarijskih poslova gdje je uobičajeno da provode duge sate sjedeći.

Kada dolazi do gubitka osjećaja?

Neće biti iznenađenje reći da smo, u nekom trenutku u životu, svi iskusili ono što se zvanično zove prolazna parestezija . Možda ste to opisali kao dio vašeg tijela koji "zaspi" i popularno se naziva "mravinjanje". To se dešava kada smo dugo u istoj poziciji. Često se dešava i kada sjedimo prekrštenih nogu ili zaspimo sa jednom rukom podvijenom ispod glave.

U većini slučajeva, ovo se dešava kada se vrši stalni pritisak na nerv, kao što smo ranije spomenuli. Međutim, treba da znate da to može biti i rezultat postojeće povrede ili nekog drugog osnovnog stanja koje uključuje oštećenje nervnog sistema, kao što je povreda nerva, hernija diska, tumor ili nešto drugo.

Kada pati od parestezije, zahvaćeni ud postaje utrnut i ukočen, ali u isto vrijeme ostaje fleksibilan. Ovo povećava osjetljivost zahvaćenog područja kada se nasloni na tvrdu ili meku podlogu i kako se širi na druge dijelove zahvaćenog ekstremiteta. Osjećaj utrnulog ekstremiteta obično nestaje prilično brzo kada se smanji pritisak na zahvaćeni nerv, što dovodi do toga da krv tamo ponovo cirkuliše. Da bi se to dogodilo, možete samo da pomjerite utrnuli dio tako što ćete raditi vježbu, istezanje ili ga masirati. Postepeno, trnjenje će se smanjiti sve dok ne nestane.

Zbog senzacija koje stvara parestezija, mogu se pojaviti neke posljedice:

Problemi sa cirkulacijom krvi

Usvajanje abnormalnih položaja tokom spavanja

Poteškoće u hodu ili vožnji

Povećan rizik od pada

Postoje različite vrste parestezije

Neke vrste parestezija su:

Burgerova parestezija: ovo je vrsta parestezije kože, koju karakteriše peckanje ili slabost i gubitak osjećaja u nogama i prstima.

Simptomi ove parestezije se ponekad mogu zamijeniti sa aterosklerozom i drugim vrstama bolesti. Tipični pacijenti su zapravo mladi ljudi, od 20 do 24 godine, koji imaju nezdrave navike.

Meralgia parestezija: stanje koje karakteriše utrnulost, peckanje u spoljašnjoj strani butine, prenosi B92.

Kada parestezija postane hronična

Ako se vama ili nekome koga poznajete redovno dešava ovaj čudan osjećaj mravinjanja , možda imamo posla sa slučajem hronične parestezije. Ovo je obično simptom neurološke bolesti ili traumatskog oštećenja nerava. To može biti uzrokovano poremećajima koji prvenstveno utiču na centralni nervni sistem. Neki od njih mogu biti moždani udar, multipla skleroza ili encefalitis. Tumor ili vaskularna povreda takođe mogu biti uzrok ovog problema. Neki sindromi, poput sindroma karpalnog tunela, mogu oštetiti periferne nerve i izazvati paresteziju praćenu bolom.

Trebalo bi da se obratite ljekaru ako:

-Patite od iznenadne parestezije ili slabosti.

-Ukočenost se progresivno širi na druge dijelove tijela.

-Imate problema sa disanjem.

-Patite od inkontinencije bešike i/ili crijeva.

-Osećate utrnulost na obe strane tijela.

-Gubite osjećaj u licu ili torzu.

-Cijeli ud potpuno "zaspi".

-Doživljavate izmijenjenu svijest.

-Imate promjene u viziji.

-Imate problema sa govorom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije