Zdravlje

Osvježite tijelo nakon radnog vremena vježbama istezanja

Osvježite tijelo nakon radnog vremena vježbama istezanja
Foto: N.N. | Osvježite tijelo nakon radnog vremena vježbama istezanja

Većina nas prvi dio radnog dana provodi sjedeći u kancelariji uz minimalnu pauzu ili bez pauze. Ne tako rijetko možemo da čujemo: "Kad krene frka na poslu od ranog jutra, nemam vremena da jedem i da odem u toalet, a protezanje i kratke šetnje su mi misaona imenica."

Nažalost, živimo u sistemu gdje je život brz, radno vrijeme je ponekad i više od osam sati dnevno.

Sve to lako podnosimo dok smo mlađi i na početku radne karijere, ali vremenom uviđamo da neke stvari ipak ne podnosimo kao prije. Zanimljivo je da, iako sjedimo u kancelariji, ipak se osjećamo fizički iscrpljeno. Umor je još više prisutan ukoliko se posao sastoji iz konstatnog stajanja. Loše držanje tijela prilikom obavljanja svakodnevnih poslova vremenom počinje da stvara napetost i ukočenost u pojedinim dijelovima tijela.

Bol prvo osjetimo u vratu i leđima. Da ne pričamo o tome da dugogodišnje loše držanje može trajno da ošteti kičmu, kukove, ramena i zglobove. Dugotrajnim sjedenjem slabi cirkulacija u tijelu, što dalje dovodi do nakupljanja masnih naslaga i celulita. Ne treba spominjati da je disanje plitko dok pokušavamo da stignemo sve radne zadatke i često zijevamo, što dalje dovodi do ispijanja kofeinskih napitaka u većim količinama. 

Nakon radnog dana većina legne da se odmori i to čini još bolju podlogu da se sve tegobe još više pojačaju.

Upravo zato smo vam spremili vježbe istezanja koje će vam pomoći da se opustite nakon radnog dana i da osvježite vašu energiju.

Prva vježba je odlična za cijelu kičmu. Treba da se namjestite u četvoronožni položaj sa rukama pozicioniranim ispod ramena, a koljenima ispod kukova (u širini kukova). Dlanovima pritisnuti pod kao da se odgurujete i polako uvlačiti trbuh, podizati kičmu ka gore povlačeći bradu ka grudima kao da gledate ka vašim kukovima ispod stomaka. Zatim uraditi suprotnu radnju, podići glavu i zadnjicu ka gore, a kičmu ka unutra. Svjesno dišete duboko i polako i uživajte u prijatnoj masaži vaših leđa.

Druga vježba je kao na fotografiji, noge saviti u koljenima i okrenuti u desnu stranu, desnom rukom uhvatite skočni zglob, a drugom rukom se protežite ka gore i kao na fotografiji se naginite blago u desnu stranu. Tokom izvođenja vježbe se protežite duž kičme, kroz vrat kao da rastete. Ponovite sve u drugu stranu.

Treća vježba istezanja počinje iz turskog sjeda. Lijevu ruku pozicionirajte na koljeno desne noge kao na fotografiji, drugu ruku ispružite u visini ramena. Držati leđa ravna uz protezanje ka gore. Pomjerati desnu ruku prema nazad prateći je pogledom. Nemojte pomjeriti ruku previše nazad gdje je vidite krajem oka, treba da vam ostane u položaju gdje je vidite sa oba oka (jasno, ispred lica).

Uvrstite ove vježbe u vašu svakodnevnu rutinu i sigurno ćete se dobro osjećati.

Srećno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije