Zdravlje

Otkrijte trebate li piti više vode ovim jednostavnim testom

Otkrijte trebate li piti više vode ovim jednostavnim testom
Foto: Pexels | Otkrijte trebate li piti više vode ovim jednostavnim testom
N.N.

Tokom ekstremnih vrućina, za mentalno i fizičko zdravlje važno je da pijemo dovoljno tečnosti. Mnogo je savjeta što, koliko i kada piti, na TikToku se pojavio jednostavan test kože kojim se lako može provjeriti dobiva li naš organizam dovoljno tečnosti.

Video je objavio dr Karan Rangarajan, hirurg u Nacionalnoj zdravstvenoj službi u Velikoj Britaniji, a u njemu se vidi osoba koja stišće kožu iznad zgloba prsta kako bi utvrdila koliko je hidrirana ili dehidrirana, prenosi Živim.hr.

"Ovo je poznato kao test štipanja kože. Što ste hidratiziraniji, to će vaša koža biti elastičnija i ona će se odmah nakon štipanja oporaviti. Ako ste dehidrirani, koža gubi elastičnost i potrebno je neko vrijeme da se vrati u normalu”, rekao je dr Rangarajan u videu.

 

@dr.karanr Dehydration check @remus.bujor #schoolwithdrkaran #SimlishSessions #WorkThisWay #learnontiktok ♬ Steven Universe - L.Dre

 

Boja urina

Prema stručnjakinji za prehranu i wellness Samanthi Cassetty, test se često koristi u zdravstvenim ustanovama kako bi se brzo procijenilo treba li pacijentu više tečnosti, pogotovo kada nema dovoljno vremena za procjenu laboratorijskih testova ili drugih mjernih podataka.

Test štipanja kože prilično je siguran i nema štete, ali, budući da to nije najpreciznija metoda, rezultate treba uzeti s rezervom i koristiti s drugim identifikatorima dehidracije.

Elastičnost kože smanjuje se i primjerice kod starijih ljudi, bez obzira na status hidratacije. Koži starije osobe može trebati oko 20 sekundi da se oporavi, čak i ako nije dehidrirana. Takođe, u bolesnika s malim volumenom krvi, test štipanja kože takođe može imati smanjenu točnost. Oko 70 posto osoba koje pate od dugotrajnog kovida ima autonomnu disfunkciju živčanog sistema i može imati nizak volumen krvi pa ovaj test nije koristan za takve osobe kao ni one s poremećajima vezivnog tkiva.

"Ne vidim štetu u korištenju ovog testa kao jednog načina procjene hidratacije", rekla je nutricionistica Kathryn Piper za Health. Kao dijetetičarka preporučuje praćenje boje urina kako bismo bili sigurni da smo hidrirani. Urin bi trebao biti svijetlo žute boje ili boje svijetle slame. Tamni urin je znak da trebate piti više vode. Drugi ključni pokazatelji da ne dobivate dovoljno tekućine uključuju osjećaj žeđi, suvu kožu ili suva usta, izostanak znojenja ili mokrenje rjeđe nego inače.

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije