Zdravlje

Ova četiri "super pića" smanjuju rizik od srčanih bolesti

Ova četiri "super pića" smanjuju rizik od srčanih bolesti
Foto: Ilustracija | Ova četiri "super pića" smanjuju rizik od srčanih bolesti

Sokovi od marakuje, nara, narandže i mandarine su bogati kalijumom, koji igra veliku ulogu u regulaciji krvnog pritiska i zdravom srcu, a prema Medical News Today, ovi napici mogu pomoći u prevenciji srčanih oboljenja.

Ako se ne liječi, hipertenzija (visok krvni pritisak) dodatno opterećuje vaše krvne sudove, srce i druge organe, kao što su mozak, bubrezi i oči. Takođe može povećati rizik od razvoja brojnih ozbiljnih i potencijalno fatalnih zdravstvenih stanja. Bolesti srca, srčani udari, moždani udari i srčana insuficijencija samo su neki od njih.

Prema Harvardskoj školi javnog zdravlja, dva minerala igraju glavnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska i zdravom srcu. To su natrijum i kalijum.

S tim u vezi, prema Medical Nevs Todai, četiri voćna pića su puna gore pomenutih minerala i mogu pomoći u prevenciji srčanih oboljenja.

Riječ je o svježim sokovima od marakuje, nara, narandže i mandarine. Standardna šolja svakog pića sadrži:

- Sok od marakuje - 687 mg kalijuma

- Sok od nara - 533 mg

- Sok od pomorandže - 496 mg

- Sok od mandarine - 440 mg.

Prema Harvardskoj školi javnog zdravlja, druga hrana bogata kalijumom uključuje sušeno voće, pasulj, sočivo, krompir, špinat, brokoli, avokado, piletinu, losos, bademe itd.

Takođe ističu da je najbolji plan ishrane za snižavanje krvnog pritiska i prevenciju srčanih bolesti onaj koji odražava mediteransku ishranu.

Takođe se kaže da san igra ogromnu ulogu u zdravlju srca, jer je premalo ili previše sna povezano sa srčanim oboljenjima i može negativno uticati na druge faktore rizika od srčanih oboljenja.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije