Zdravlje

Ova dijeta diže libido i popravlja ljubavni život

Ova dijeta diže libido i popravlja ljubavni život
Foto: Ilustracija | Ova dijeta diže libido i popravlja ljubavni život

Iako je keto dijeta pod stalnom lupom javnosti, sada je ishrana bogata mastima okarakterisana kao ishrana koja popravlja seksualni život. Osim što ishrana bez šećera i ugljenih hidrata topi kilograme, čini čuda za libido i hormonsku ravnotežu, kaže dr Moli Devajn za portal "Pop Sugar".

"Veoma je važno da se ovakvom ishranom pravi pravi balans hormona. To sve objašnjava i ova dijeta se najviše preporučuje ženama sa Hašimoto sindromom i policističnim jajnicima.

Insulin ženama nikako ne prija, može da poremeti i cikluse. Utiče na proizvodnju testosterona što može da vodi i ka erektilnoj disfunkciji.

Keto ishrana definitivno ima jak uticaj na hormone", objasnila je Devajn koja je savjetnik u oblasti keto dijete. Zamjena šećera sa dijetalnim mastima ostaviće mnogo benefita na vaše zdravlje- nećete više osjećati umor, stres i anksioznost, a popravićete i kvalitet sna.

Trenutno je keto dijeta hit u svetu nutricionizma, jer vrlo efikasno oslobađa viška tjelesnih masnoća i kilograma.

Šta je keto dijeta i kako ona funkcioniše?

Keto dijeta naziva se još i ketogena dijeta . To je dijeta bogata mastima, a siromašna ugljenim hidratima (low-carb and high-fat dijeta, ili skraćeno LCHF dijeta). Da li se sada u vama probudila sumnja jer ne zvuči logično da treba da unosite dosta masti da biste istopili vaše masne naslage na tijelu?

Da bi vam bilo jasnije kako je to moguće, objansićemo kako funkcioniše sagorijevanje masti u vašem tijelu.

Da bi naše telo dobilo energiju, njemu je potrebna neka vrsta goriva i ono to gorivo uzima iz ugljenih hidrata. Oni se u tijelu  razlažu na proste šećere, i tu najvažniju ulogu ima glukoza. Ona je tijelu najjednostavnije i nadostupnije gorivo. Kada unosite nedovoljno ugljenih hidrata, tijelo počinje da traži drugi izvor energije za svoje mišiće. U nedostatku glukoze, ono počinje da sagorijeva masti i da ih koristi kao gorivo. Kada dođe do ovoga,  vi ste zapravo doveli vaše tijelo u stanje poznato kao ketoza. A tada počinje i vaš proces mršavljenja!

Keto dijeta ima za cilj da podstakne mršavljenje tako što u tijelu izaziva ovaj proces, a odatle smo dobili i i naziv ove dijete.

(b92/minutzamene.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije