Zdravlje

Ova namirnica liječi kandidu i reguliše nivo šećera

Ova namirnica liječi kandidu i reguliše nivo šećera
Foto: wikipedia.org | Ova namirnica liječi kandidu i reguliše nivo šećera

​Ona je bogata biljnim vlaknima koja obezbjeđuju duži osjećaj sitosti i duže od drugih namirnica oslobađaju energiju koja vam je potrebna u toku dana.

Zahvaljujući tome što ima jako malo kalorija, a pritom i podstiče varenje - keleraba čak može da vam pomogne u borbi protiv viška kilograma.

Keleraba je prirodni izbor vitamina C, zahvaljujući kom jača imunitet i štiti cjelokupno zdravlje, ali i neutrališe dejstvo štetnih, slobodnih radikala koji podstiču starenje ćelija.

Takođe, keleraba smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, stabilizuje nivo šećera, što je posebno značajno kod ljudi koji boluju od hipoglikemije i dijabetesa.

Vitamin C, kog u ovom povrću ima puno, podstiče apsorbciju gvožđa koje je odgovorno za snabdijevanje krvi kiseonikom, čime se tijelo okrepljuje i snaži, zbog čega se osjećamo "življe" i imamo više energije.

Ukoliko redovno konzumirate kelerabu možete smanjiti i rizik od pojave kamena u bubregu, dok prisutni kalijum snižava povišen krvni pritisak i stabilizuje ga. Takođe, keleraba je odličan i u smanjenju rizika od karcinoma debelog crijeva.

Svojim sastojcima povoljno djeluje na zdravlje kostiju, limfni sistem, vezivno tkivo, zube i desni, a ublažava edeme, kandidijazu i različite virusne infekcije, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije