Zdravlje

Ova tri napitka mogu pomoći u borbi protiv nesanice

Ova tri napitka mogu pomoći u borbi protiv nesanice
Foto: N.N. | Ova tri napitka mogu pomoći u borbi protiv nesanice

Stručnjaci objašnjavaju da tri napitka mogu da pomognu da san bude bolji.

"Naša ishrana igra važnu ulogu ne samo u količini sna koju dobijamo svake noći, već i u kvalitetu tog sna. S obzirom na to da pića koja konzumiramo čine veliki dio naše ishrane, moramo dobro da razmislimo šta pijemo i kada, posebno ako se mučimo da zaspimo", objasnio je nutricionista Džes Blum i dodao:

"Uvijek je dobro razgovarati sa ljekarom ukoliko imate poteškoća sa spavanjem, ali neka od dole navedenih pića takođe mogu pomoći da poboljšate kvalitet sna."

Čak od kamilice

Napravljen od osušenih cvjetova biljke kamilice, ovaj prirodni čaj ima umirujući efekat.

"To može pomoći da se opuste mišići i smanji anksioznost, što će učiniti da brže zaspite. Čaj od kamilice se često koristi kao prirodni lijek za nesanicu i druge probleme sa spavanjem. Studije su pokazale da čaj od kamilice može pomoći u poboljšanju kvaliteta i trajanja sna", naveo je nutricionista.

Mlijeko

"Mleko sadrži aminokiselinu triptofan, koju tijelo pretvara u serotonin, neurotransmiter koji igra veliku ulogu u snu. Konzumiranje mlijeka prije spavanja može pomoći u poboljšanju sna zbog prisustva triptofana. Važno je napomenuti da efekat mlijeka na san može varirati od osobe do osobe", objasnio je Blum.

Čaj od matičnjaka

Napravljen od listova biljke matičnjaka, ovaj prirodni lijek je povezan sa boljim snom i manjom anksioznošću.

"Neka istraživanja sugerišu da matičnjak može imati smirujući efekat na tijelo i um, što može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna. Studije pokazuju da se ljudi koji uzimaju suplemente matičnjaka osećaju manje anksiozno i opuštenije, i imaju bolji kvalitet sna od onih koji nisu uzimali suplemente. Sve dok je čaj od matičnjaka koji ste kupili potpuno prirodan, bez dodatnih sastojaka kao što je kofein, on može biti odličan za konzumiranje prije spavanja", zaključio je nutricionista.   

(NovostiMagazin)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije