Zdravlje

Ovaj sastojak voća i povrća povoljno utiče na stres

Ovaj sastojak voća i povrća povoljno utiče na stres
Foto: Katzenfee50/Pixabay | Ovaj sastojak voća i povrća povoljno utiče na stres

Prema psihoterapeutu Sergeju Obložku, nema ništa loše da pod stresom jedemo ili pijemo. Ali, to se mora učiniti ispravno: važno je odabrati pravi izvor pozitivnih emocija, pojasnio je stručnjak. Njegove riječi citira Vokrug svijeta.

"Kada osoba ima napad panike, ima potrebu da jede. Jednostavna strategija za osobe s prekomjernom tjelesnom težinom je utješiti se pravom hranom. Na primjer, možete piti pektinski kompot, koji ima negativan nutritivni učinak", naglašava Obložko.

Naučnici već dugo obraćaju pažnju na korisna svojstva pektina: ovaj prirodni sorbent tijelo gotovo da ne apsorbuje, ali potiskuje želju za hranom, snižava nivo holesterola i pozitivno djeluje na srce i crijeva.

Koja hrana sadrži najviše pektina:

repa,

mrkva,

patlidžan,

bundeva,

jabuke,

kruške,

trešnja,

šljiva,

crna i crvena ribizla,

brusnica.

"Pektinski kompot" je napitak pripremljen od bilo koje namirnice sa ovog popisa, bilo od povrća, voća ili bobičastog voća. Ili možete ići još jednostavnijim putem: kupiti pektin u trgovini i otopiti dva-tri grama u 100 mililitara vruće vode.

Dnevna norma pektina je od 15 do 35 grama. Treba ga koristiti s oprezom kod bolesti gastrointestinalnog trakta, alergija, a takođe i u kombinaciji s određenim lijekovima. Prije uzimanja poželjno je konsultovati se s ljekarom - posebno ako odlučite da pijete sok od cvekle ili neko drugo piće s povišenom kiselinom.

Psihoterapeut Daglas Komt naveo je druge načine da se riješite stresa. Na primjer, dobro je stalno se podsjećati da ste sigurni (osim, naravno, ako je vaša situacija potpuno ekstremna), brinuti se o svom tijelu i naučiti da cijenite male stvari u životu.

Osim toga, važno je ograničiti konzumiranje slatkiša, te uključiti što više voća i povrća u ishranu. Dobar trik da to postignete jeste da se naviknete na zdrave grickalice, pa tako umjesto keksića ili čokoladica, na radnom stolu ili na istaknutom mjestu u svom domu uvijek držite neko svježe voće ili orašaste plodove koji smanjuju želju za slatkišima.

(Citymagazine)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije