Zdravlje

Ovaj začin je jači antioksidans od jabuke i najbolji je za imunitet

Ovaj začin je jači antioksidans od jabuke i najbolji je za imunitet
Foto: Ilustracija | Ovaj začin je jači antioksidans od jabuke i najbolji je za imunitet

Zbog ljekovitih sastojaka i esencijalnih ulja koja poseduje, origano je izuzetno djelotvoran kod brojnih zdravstvenih tegoba.

Na pomen origana, većina pomisli na začin specifičnog mirisa bez kog su nezamislive pice i paste. Istraživanja su pokazala da ima dva do tri puta veće antioksidativno dejstvo od drugih biljaka, a od jabuke čak 42 puta, od krompira - 30, narandže - 12, borovnice četiri puta...

Primjera radi, čaj od origana reguliše brojne zdravstvene tegobe izazvane padom imuniteta i narušavanjem crijevne flore, kod bronhitisa, prehlade, upale grla. Ukus mu je, istina, čudan (jak, gorak, poslije ispijanja dugo ga osjećamo u ustima...), pa je najbolje u apoteci ili prodavnici zdrave hrane kupiti spremljen čaj u kesicama.

Ukoliko želite sami da ga napravite, u džezvu ili lonče provrele vode stavite kašičicu do dvije izmrvljenog lišća origana. Ostavite da stoji poklopljeno najmanje pet minuta. Zatim procijedite i pijte.

Ako je čaj poklopljen u većem čajniku, što duže stoji, to postaje ukusniji. Važno je da se potpuno ne ohladi, jer mu ukus tada nije baš prijatan.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije