Zdravlje

Ovaj začin oslobodiće vas zavisnosti od slatkiša

Ovaj začin oslobodiće vas zavisnosti od slatkiša
Foto: N.N. | Ovaj začin oslobodiće vas zavisnosti od slatkiša

Cimet je jedan od onih začina koji možemo da tretiramo kao čarobni. Ljekovit je i smatra se za pravi zimski začin. Asocira ne neodoljive pite, kuvana vina, a zapravo je prijatelj vitke linije. Zato je početak proljeća pravo vrijeme da ga što više uvrstite u svoju ishranu.

Cimet je dobar u brobi sa probavom, kod infekcije bubrega, prehlade, gripa, hipertenzije i dijabetesa, pokazao je i pozitivan učinak kod liječenja raka. Bogat je vitaminom B koji poboljšava rad moždanih vijuga.

Dijabetes

Cimet reguliše metabolizam tako da poboljšava osjetljivost na hormon insulin koji je odgovoran za transport šećera iz krvi u ćelije. Snižava šećer u krvi, značajno poboljšava apsorpciju glukoze, ali djeluje sporije nego insulin i tako pomaže i u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Energija

Cimet podiže nivo energije. Dodajte prstohvat u jutarnju kafu, pahuljice, smuti, čaj ili ga pospite po tostu namazanom s medom.

Rak

Istraživanjima je dokazano da štiti od raka, smanjujući rast tumorskih ćelija.

Mršavljenje

Istraživanja su pokazala da je cimet bolji izbor za ubrzavanje metabolizma od čilija jer ima prihvatljiviji ukus. Unosite ga dnevno jednu do dvije kašičice i primijetićete razliku i to bez mnogo truda.

Zubi

Ovaj začin može da ublaži infekciju zuba. Pomiješajte malo cimeta i meda pa nanesite direktno na zub koji vas boli. Držite 10 minuta i isperite ili jednostavno progutajte.

Za bolji san

Zagrijte mlijeko, dodajte štapić cimeta, poklopite i pustite da stoji 10 minuta. Popijte barem sat vremena prije spavanja.

Čaj

Čaj od cimeta je jedan od najdjelotvornijih načina da regulišete šećera u krvi. Pustite vodu da proključa i dodajte kašičicu cimeta. Pustite da odstoji 15 minuta. Voda će postati smeđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije