Zdravlje

Ovaj začin sprečava nadutost

Ovaj začin sprečava nadutost
Foto: Unsplash/Tamara Gak | Ovaj začin sprečava nadutost

Ova ljekovita biljka iz porodice štitarki upotrebljava se više od 4.000 godina. Ima brojna ljekovita svojstva, pa ne čudi što se u starom Egiptu koristila kao lijek. U pitanju je kumin.

Raste na području od istočnog Mediterana do Azije, a posebno u Indiji koja je njegov najveći proizvođač. Kumin je nezaobilazni dio indijskih karija i brojnih drugih međunarodnih jela.

Tačnije, u kulinarstvu se koriste sjemenke kumina koje imaju pikantan sladak ukus sa tragovima gorčine, a koji je vrlo sličan anisu. Kumin je i vrlo jak začin, pa ga koristite u umjerenim količinama.

U bliskoistočnoj kuhinji kumin se dodaje u sva jela sa pasuljem i leblebijom. Glavni razlog? Sprečava nadutost i gasove izazvane konzumacijom ovih mahunarki. Veče prije termičke obrade treba potopiti pasulj, a potom dodati malo kumina kod kuvanja.

Ako imate problema s nadutošću i gasovima, možete isprobati i tehniku žvakanja prstohvata sjemenki kumina nekoliko puta dnevno uz prethodnu konsultaciju sa ljekarom.

Neka istraživanja su pokazala da sjemenke kumina stabilizuju crijevnu floru i mogu pomoći u liječenju gastrointestinalnih poremećaja, sprečavaju rast loših, i podstiču rast dobrih bakterija.

Kumin se na tržištu može naći u specijalizovanim prodavnicama začina ili zdrave hrane u obliku sjemenki ili praha.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije