Zdravlje

Ove dvije navike mogu ubrzati metabolizam za 30 posto

Ove dvije navike mogu ubrzati metabolizam za 30 posto
Foto: Pexels/Ilustracija | Ove dvije navike mogu ubrzati metabolizam za 30 posto

Metabolizam je proces kojim tijelo pretvara hranu u energiju. Brži metabolizam znači da naše tijelo djelotvornije sagorijeva kalorije, što može pomoći u mršavljenju i poboljšati ukupan nivo energije.

Iznenađujuće je da bi ubrzavanje metabolizma za 30 posto moglo biti lakše nego što mislimo, tvrdi ljekar dr Joseph Ambani. Uvođenjem određenih navika i promjenama životnog stila, možemo značajno potaknuti svoj metabolizam. Evo koje navike dr Ambani preporučuje.

1. Povećajte unos proteina

Proteini imaju veći toplinski učinak u usporedbi s mastima i ugljikohidratima. To znači da tijelo koristi više energije, odnosno kalorija, za probavu i obradu proteina. Protein je neophodan za održavanje i izgradnju mišićne mase. Mišići sagorijevaju više kalorija u mirovanju u usporedbi s masnim tkivom.

"Konzumiranje više proteina može privremeno potaknuti vaš metabolizam. Termički učinak hrane (TEF) je povećanje brzine metabolizma nakon ingestije. Protein uzrokuje najveći porast TEF-a, ubrzavajući vaš metabolizam za 15-30 posto", kaže ljekar za SheFinds.

2. Praktikujte intervalni trening visokog intenziteta (HIIT)

Trening visokog intenziteta s intervalima (HIIT) moćna je metoda vježbanja koja izmjenjuje kratke, intenzivne vježbe i periode odmora ili vježbe nižeg intenziteta. Intenzivni periodi u HIIT-u guraju naše tijelo do granica, što rezultuje većim sagorijevanjem kalorija tokom vježbanja u usporedbi s vježbanjem umjerenog intenziteta. HIIT značajno povećava stopu metabolizma nakon vježbanja zbog EPOC efekta.

To znači da naše tijelo nastavlja sagorijevati kalorije po višoj stopi satima nakon što smo završili s treningom.

"HIIT treninzi uključuju brze i intenzivne periode aktivnosti. Oni održavaju vaš metabolizam ubrzanim čak i nakon što završite s vježbanjem. Ovaj učinak nakon vježbanja poznat je kao prekomjerna potrošnja kisika nakon vježbanja (EPOC)", pojasnio je dr Ambani, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije