Zdravlje

Ove namirnice ne bi trebalo da jedete tokom trudnoće

Ove namirnice ne bi trebalo da jedete tokom trudnoće
Foto: Pixabay | Ove namirnice ne bi trebalo da jedete tokom trudnoće

Održavanje zdrave ishrane tokom trudnoće važno je i za dobrobit majke i za razvoj djeteta.

Dok se brojne hranjive namirnice preporučuju tokom drugog stanja, postoje i one koje se ne preporučuju za redovno konzumiranje. Najbolje bi bilo izbjegavati ih ili konzumirati što manje.

Sirova jaja

Konzumiranje sirovih jaja može da uzrokuje simptome poput temperature, mučnine, povraćanja i dijareje. Kod trudnica, infekcija salmonelom može dovesti do ozbiljnih komplikacija, stoga se preporučuje izbjegavanje hrane u kojoj se nalaze nedovoljno obrađena jaja, poput domaćeg majoneza ili sirovog tijesta, prenosi The Health Site.

Nedovoljno kuvana ili sirova riba

Sirova riba i morski plodovi mogu biti rizični za trudnice. Konzumacija nedovoljno kuvane ili sirove ribe tokom trudnoće može dovesti do infekcija koje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije za majku i bebu. Preporučljivo je izbegavati sirovu ribu i odlučiti se za kuvanu ribu kako bi se smanjio rizik od bolesti koje se prenose hranom.

Neoprano ili neoljušteno voće i povrće može sadržavati bakterije, parazite ili tlo, kao rezultat toga što je u prodavnici puno ljudi rukama diralo namirnice. Rješenje ovog problema je temeljno pranje voća i povrća prije konzumacije.

Riba koja sadrži visok udio žive

Hrana bogata živom može biti vrlo štetna tokom trudnoće. Određene vrste riba sadrže visoke razine žive, što predstavlja rizik za majku i dijete. Ribe kao što su sabljarka, skuše, morski pas i određene vrste tune trebalo bi izbjegavati tokom trudnoće, prenosi The Health Site.

Nedovoljno kuhano ili sirovo meso

Slično kao i sirova riba, trudnice bi zbog rizika od štetnih bakterija i parazita trebalo da smanje konzumaciju nedovoljno kuvanog ili sirovog mesa. Bakterije iz nedovoljno obrađenog mesa mogu da budu štetne za majku i dijete, zato bi trudnice trebalo da se pobrinu da meso bude temeljno kuvano kako ne bi postojao rizik od bolesti, prenosi Klixd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije