Zdravlje

Ovi simptomi ukazuju na psorijazu kod djece

Ovi simptomi ukazuju na psorijazu kod djece
Foto: Pixabay/Ilustracija | Ovi simptomi ukazuju na psorijazu kod djece

Psorijaza je hronična bolest čiji se simptomi mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, donosi Kids Health. Ipak, najčešće se promjene javljaju na vlasištu, koljenima, laktovima i trupu. Iako mnogi ljudi misle da je psorijaza bolest odraslih, nije rijetkost da se pojavi već u dječjoj dobi. Kako je prepoznati?

Iako se simptomi ove bolesti razlikuju od djeteta do djeteta, najčešće je riječ o ljuskicama i crvenim mrljama na koži koje su uglavnom popraćene intenzivnim svrbežom. Osim pomenutih promjena na koži, psorijaza se takođe javlja i na noktima djeteta, upozoravaju dermatolozi.

Najčešće je riječ o promjenama na nokatnoj ploči u obliku malih tačkastih udubljenja, bjelkastim koloracijama na noktu ili njegovom mrvljenju. Ako je riječ o psorijazi, zahvaćeni su svi nokti pa ju je dosta lako zapaziti čim se pojavi. Ponekad se pojavljuju i veća udubljenja nokatne ploče, poznata kao Beauove linije.

Kako naglašavaju stručnjaci, iako pravog lijeka za psorijazu još uvijek nema, postoje određeni tretmani i preparati koji ublažavaju neugodne simptome i barem djelimično olakšavaju svakodnevni život osobama koje od nje boluju.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije