Zdravlje

Ovih nekoliko navika svi imamo a pogubne su za imunitet

Ovih nekoliko navika svi imamo a pogubne su za imunitet
Foto: Pixabay | Ovih nekoliko navika svi imamo a pogubne su za imunitet
N.N.

​Održavanje normalne tjelesne težine, uravnotežena i kvalitetna ishrana, dovoljan unos tečnosti, fizička aktivnost, san, opuštanje i meditacija... Sve to pomaže da svoj organizam dovedete u balans i pomognete mu da se bori protiv infekcija, hroničnih bolesti i slično.

Dr Ritu Saluja-Šarma, ljekar iz Merilanda, savjetuje šta bi trebalo da prestanemo da radimo.

Usporavanje oporavka

Preskačemo san - San je izuzetno važan i za odmor, a i kada je u pitanju imunitet. Ipak, mnogo ljudi u današnje vrijeme pati od nesanice.

Čini se da jedna od tri osobe spava manje od 7 sati tokom noći. Ne samo da će vam manjak sna onemogućiti da se borite protiv infekcija i usporiti opravak, već postoji i dokaz da manjak sna može uticati i na pojavu bolesti srca i dijabetesa tip 2.

Ako imate problema sa spavanjem potražite pomoć stručnjaka, a za početak pratite savjete stručnjaka: ne jedite dva sata prije spavanja, ugasite sva svjetla i aparate 30 minuta prije odlaska u krevet i dobro provjetrite sobu.

Ne jedete dovoljno nutrijenata - Mikronutrijenti su esencijalni za pravilno funkcionisanje tijela, a ako oni nisu dio vaše ishrane, tijelo će se teže boriti protiv infekcija.

Najbolji način za dovoljan unos nutrijenata je da u danu pojedete 5 obroka koji sadrže voće i povrće.

Hronične bolesti

Više sjedite nego što se krećete - Što ste manje aktivni, to više problema sa zdravljem možete očekivati. Ne samo da će ovaj način života doprinijeti porastu kilograma već i čestim upalama, razvoju hroničnih bolesti i otežaće tijelu da se bori protiv infekcija. Nasuprot tome, redovna fizička aktivnost donosi brojne dobrobiti i psihičkom i fizičkom zdravlju, a uz to i ojačava imunitet.

Manje stresa

Čaša vina u toku dana i nije tako opasan potez, ali pretjerano uživanje u alkoholu može negativno uticati na imunitet.

Istraživanja pokazuju kako je dugotrajna pretjerana upotreba alkohola posebno opasna jer slabi imunitet i tako vas dovodi u rizičnu grupu za bolesti poput upale pluća, što može dodatno uticati na zarazu virusom.

To, naravno, podrazumijeva i sporije oporavljanje od infekcija, prenosi Prva.rs.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije