Zdravlje

Ovih šest zabrinjavajućih simptoma pokazuju da konzumirate previše soli

Ovih šest zabrinjavajućih simptoma pokazuju da konzumirate previše soli
Foto: Arhiva | Ovih šest zabrinjavajućih simptoma pokazuju da konzumirate previše soli

Teško je zamisliti da se u većinu jela ne dodaje so, jedan od najpopularnijih i najčešćih začina koji se koriste širom svijeta.

Ovo su najčešći pokazatelji koji ukazuju na to da u svojoj ishrani konzumirate previše soli.

Visoki krvni pritisak

Pretjerana i učestala konzumacija soli može uzrokovati visoki krvni pritisak koji je jedan od glavnih uzročnika razvoja bolesti srca, moždanog udara i problema s bubrezima. So zadržava vodu u krvotoku, povećava volumen krvi i stvara veći pritisak na krvne sudove, prenosi Health Shots.

Često ste žedni

Konzumiranje previše soli može uticati i izazvati osjećaj jake žeđi. Do ovoga dolazi zato što so izvlači vodu iz ćelija u krvotok kako bi razrijedila višak natrijuma, izazivajući tjelesnu reakciju na žeđ koja ponekad neće prestati ni nakon nekoliko čaša vode.

Problemi s bubrezima

Pretjerani unos soli može opteretiti bubrege koji igraju ključnu ulogu u filtriranju viška natrijuma iz krvi. S vremenom to može oslabiti funkciju bubrega i povećati rizik od bolesti bubrega, prenosi Health Shots.

Otekline u određenim dijelovima tijela

Oni koji pretjeruju s unosom soli mogli bi imati problema s oteklinama. Pretjerani unos soli može uzrokovati zadržavanje tečnosti u tijelu, što dovodi do oticanja u rukama, nogama, zglobovima ili stomaku. Do oticanja dolazi zato što tijelo zadržava vodu kako bi imalo dovoljno tečnosti zbog previše unesene soli.

Pretjeran i nepravilan rad srca

Konzumiranje previše soli može uzrokovati nepravilan i pretjeran rad srca te poremetiti ravnotežu elektrolita u tijelu. Neravnoteža elektrolita poput natrijuma i kalijuma može dovesti do pretjeranog rada i jakog lupanja srca, što može uzrokovati nepravilne otkucaje, posebno kod osoba koje pate od srčanih bolesti.

Jake glavobolje

Pretjerano konzumiranje soli može doprinijeti i uzrokovati dehidraciju te promjene u protoku krvi. Kod nekih ljudi to može izazvati jake glavobolje i migrene koje im onemogućuju normalno funkcioniranje, prenosi Health Shots.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije