Zdravlje

Ovo je najzdravija vrsta sira za vaš mozak

Ovo je najzdravija vrsta sira za vaš mozak
Foto: Unsplash/Ilustracija | Ovo je najzdravija vrsta sira za vaš mozak

Neke namirnice su poznate kao najbolja hrana za mozak, poput lososa, zelenog lisnatog povrća i bobičastog voća.

Postoji i još nekoliko namirnica s druge strane spektra za koje se zna da su štetne za zdravlje mozga. Međutim, kada je riječ o siru, odgovor je manje jasan.

Neurolog dr Mil Eten ističe da su naučne studije o tome kako konzumacija sira utiče na zdravlje mozga, imale različite rezultate.

„To je zato što se ispitanici studija ispituju o konzumaciji sira uopšteno, a ne o konkretnom siru koji konzumiraju“, rekao je za Parade.

Međutim, dodaje da je studija iz 2023. godine pokazala konkretne rezultate i povezala fetu i čedar s boljim pamćenjem i kognitivnom funkcijom.

„Kada birate sir, razmislite o opciji koja ima manje zasićenih masti“, savjetuje dr Eten.

Objašnjava da je to zato što postoji veza između ishrane sa visokim udjelom zasićenih masti i većeg rizika od demencije.

„Razni prerađeni i pojedinačno pakocani sirevi i sirni namazi mogu sadržati diacetil, koji se koristi za aromu i koji može dovesti do slabljenja pamćenja i cerebrovaskularnih bolesti„, upozorava neurohiruginja dr Betsi Granč.

Imajući sve ovo na umu, stručnjaci su otkrili koji sir redovno konzumiraju za zdravlje mozga.

Dr Granč objašnjava da voli da jede minimalno prerađeni čedar.

„Uživam u tom siru, jer je bolji za mozak, zato što sadrži konjugovanu linolnu kisjelinu koja može smanjiti upalu i poboljšati kognitivnu funkciju“, dodala je.

Budući da se ultraprerađena hrana, uključujući sir, povezuje s negativnim uticajem na zdravlje mozga, oba ljekara kažu da se odlučuju za sireve koji su što manje prerađeni.

Kada jedemo sir, dr Eten savjetuje da obratimo pažnju na to kako se osjećamo, kao i da li sir utiče negativno na našu probavu.

„Učimo sve više o povezanosti mozga i crijeva, stoga vjerujem da bismo trebali da slušamo svoje tijelo. Ako imate problema s probavom kad jedete sir, pretpostavljam da bi to moglo biti problematično i za vaš mozak“, dodala je.

Dakle, zaključuje da, ako hrana negativno utiče na naša crijeva, vrlo vjerovatno negativno utiče i na naš mozak, prenosi Borba.me sa Indexa.hr.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije