Zdravlje

Ovo povrće treba jesti sirovo

Ovo povrće treba jesti sirovo
Foto: Pixabay/stevepb | Ovo povrće treba jesti sirovo

Osim što svojim specifičnim ukusom i mirisom poboljšava ukus proljećnih obroka, mladi je luk veoma zdrav jer obiluje vitaminima (A, B kompleks, C i K), mineralima (sumpor, bakar, fosfor, kalijum, magnezijum, kalcijum, hrom i mangan), polifenolom kvercetinom i antioksidansima. Ujedno ima jako malo kalorija.

Iako se može dinstati i pripremati na razne druge načine, za najveće zdravstvene dobrobiti najbolje je jesti sirov mladi luk, sa njegovim dugim zelenim listovima. Mladi luk naročito povoljno djeluje na kardiovaskularni i nervni sistem. Osim toga, ova namirnica djeluje kao prirodni antibiotik i uništava štetne bakterije u crijevima.

Sok mladog luka u narodnoj medicini se koristi kao lijek protiv raznih kožnih infekcija. Pomiješan sa kašičicom meda pomaže kod blažih respiratornih problema jer olakšava iskašljavanje, ublažava upalu krajnika i promuklost.

Ima i diuretička svojstva zbog čega se koristi kao prirodni lek za regulisanje probave. Ne preporučuje se jedino osobama koje pate od gastritisa jer stimuliše lučenje želudačanih sokova.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije