Zdravlje

Ovo su namirnice "bez kalorija" koje trebaju biti dio vaše ishrane

Ovo su namirnice "bez kalorija" koje trebaju biti dio vaše ishrane
Foto: Ilustracija | Ovo su namirnice "bez kalorija" koje trebaju biti dio vaše ishrane

Kada konzumirate hranu s "negativnim" kalorijama ne morate brinuti o unesenoj količini, jer će organizam sagorjeti više kalorija tokom probavljanja nego što ih sadrži hrana koju ste pojeli. Radi se o namirnicama koje su bogate vodom, vitaminima, mineralima i vlaknima.

Jabuke su prve na listi namirnica koje čine grupu onih s "negativnim" kalorijama. Kada osjetite glad pojedite jednu jabuku jer ćete dobiti dovoljnu količinu hranjivih tvari, a vlakna će vas osloboditi konstipacije. Zbog visokog nivoa pektina jabuke unapređuju proces mršavljenja.

Brokule su bogate antioksidantima i vlaknima te pripadaju grupi superhrane za one koji su na dijeti. Takođe, sadrže vodu i malo masti. Jedna šolja brokula sadrži svega 31 kaloriju, ali ipak daju osjećaj sitosti te vas drže podalje od brze hrane.

Mrkva je izuzetno bogata vitaminima i mineralima, a u 100 grama mrvke ima samo 41 kalorija. Sok od mrkve možete piti svakodnevno ili je miješati s drugom hranom s niskom količinom kalorija. Mrkvu možete jesti sirovu ili je skuhati.

Lubenica je poznata po vielikoj količini vode, što je čini superhranom. Ona čini čuda u procesu mršavljenja, ukusna je, sočna i osvježavajuća. U 100 grama lubenice ima oko 30 kalorija pa se može jesti bilo kada. Konzumiranjem lubenice se unapređuje proces mršavljenja, ali i osjetljivost na inzulin. Takođe, snižava se krvni pritisak.

Tikvice se takođe preporučuju onima koji žele izgubiti višak kilograma. Uopšte ne sadrže masti, bogate su kalijem i vodom te fitonutrijentima koji pomažu probavnom traktu. Sadrže i pektinska vlakna koja štite od dijabetesa

Grejpfrut je poznat po veoma malo kalorija te mnogo vitamina C. Poboljšava imunitet i odličan je za one koji su na dijeti.

Celer je lider u kategoriji hrane s negativnim kalorijama. Količina od 100 grama sadrži svega 16 kalorija, bogat je vitaminima i mineralima, kao i vodom. Takođe, hidratizira tijelo te je bogat vlaknima, a kada ga pojedete osjećate se duže sitim.

Paradajz je sočan i bogat izvor vlakana te smanjuje nivo holesterola, a time i pomaže u mršavljenju. Osim toga, smanjuje zadržavanje vode u organizmu i sadrži leptin koji reguliže apetit te ubrzava metabolizam.

Zelena salata je odlična za jelo, sadrži svega 6 kalorija u količini od 100 grama. Bogata je vlaknima, vitaminom B i folnom kiselinom te pomaže pri mršavljenju. Možete je kombinovati s mrkvom i brokulama.

Krastavci sadrže elektrolite, vitamine i minerale te su sjajni za hidrataciju. Ovo povrće je posebno korisno ljeti jer rashlađuje.

(klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije