Zdravlje

Ovo su prednosti konzumiranja proteina

Ovo su prednosti konzumiranja proteina
Foto: Pixabay | Ovo su prednosti konzumiranja proteina

Postoji razlog zašto bodibilderi i posjetioci teretane pune svoje tanjire proteinima

Prednosti proteina su dalekosežne, a konzumiranje više ovakvih namirnica može vam pomoći da izgubite težinu, održite metabolizam i izgradite i održite mišićnu masu, što znači više snage i manje tjelesne masti.

Svakako da protein pomaže u izgradnji i održavanju mišićne mase, ali je takođe odgovoran i za čitav niz zdravstvenih prednosti.

Proteini utiču na naše hormone koji regulišu glad, posebno na hormone grelin i peptid II (PII).

"Grelin pomaže u suzbijanju signala gladi, a pokazalo se da PII "smanjuje" unos hrane i povećava potrošnju energije“, kaže Megan Hilbert, dijetetičar iz Top Nutrition Coaching-a.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje obroka bogatog proteinima može pomoći u suzbijanju grelina (hormona gladi) dok istovremeno povećava PII (koji pomaže u suzbijanju apetita), djelujući kao dvostruki udarac protiv žudnje.

Proteini vam mogu pomoći da izgubite višak kilograma

Proteini spadaju u hranljive materije koje imaju veliku zasitnu moć, što znači da vam može pomoći da se duže osjećate sito, a ako niste gladni kao obično, vjerovatno ćete na kraju pojesti manje kalorija.

"Proteini imaju veći termički efekat hrane (TEF) u poređenju sa ugljenim hidratima i mastima, što znači da vaše tijelo sagorijeva više kalorija vareći, apsorbujući i koristeći proteine“, kaže Džordan Hil, nutricionista.

Pošto je mišićna masa metabolički efikasnija od masne mase, što više imamo, to više kalorija sagorevamo u mirovanju u poređenju sa nekim ko možda ima više masti.

Zato je unos dovoljno proteina kada pokušavate da izgubite težinu toliko važan.

"Adekvatan unos proteina može pomoći u održavanju mišićne mase, što dovodi do većeg sagorevanja kalorija u mirovanju u poređenju sa onima koji gube mišićnu masu tokom svog puta mršavljenja“, kaže Hil.

Proteini mogu ubrzati vaš metabolizam

"Ubrzavanje metabolizma“ se odnosi na povećanje brzine kojom vaše tijelo sagorijeva kalorije ili troši energiju. Ovo može pomoći u upravljanju težinom, nivoima energije, korišćenju hranljivih materija i kontroli šećera u krvi.

Proteini mogu doprinijeti ubrzavanju metabolizma kroz njihov veći efekat, u poređenju sa ugljenim hidratima i mastima, i kroz njihovu ulogu u održavanju mišića.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije