Zdravlje

Ovo voće smanjuje rizik od problema sa crijevima, srcem i dijabetesom

Ovo voće smanjuje rizik od problema sa crijevima, srcem i dijabetesom
Foto: Engin_Akyurt/Pixabay | Ovo voće smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa

Kada je riječ o brzim i lakim načinima da se riješite zatvora, ishrana je ključna.

Na listi namirnica koje pomažu kod zatvora nalaze se kefir, brokoli, mahunarke i orasi. Međutim, suve šljive su posebno popularna opcija. Prema studiji iz 2011. godine, uključivanje ovog voća u našu ishranu je jedna od prvih stvari koje treba da razmotrimo ako imamo problema sa varenjem.

Suve šljive su bogate nerastvorljivim vlaknima i sorbitolom, koji su odlični za liječenje zatvora. Pored toga, blagodeti od suve šljive mogu da osjete čak i ljudi koji ne vole da ih jedu, jer se sok od suve šljive pokazao jednako djelotvornim.

Studija iz 2018. pokazala je da suve šljive pomažu kod zdravog pražnjenja crijeva. Naučnici su istražili kako suve šljive mogu uticati na gastrointestinalnu funkciju osobe, fokusirajući se na to kako konzumacija suvih šljiva može da promeni učestalost stolice i težinu.

Rezultati su pokazali da suve šljive značajno utiču na učestalost stolice, posebno kod osoba kojima nedostaje vlakna u ishrani i imaju probleme sa varenjem.

Osim toga, istraživanja su pokazala da suve šljive mogu pozitivno da utiču na nivo holesterola i rizik od određenih ozbiljnih bolesti. Nekoliko studija predstavljenih na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu 2023. pokazalo je da je konzumacija suvih šljiva pomogla da se poboljšaju nivoi "dobrog" HDL holesterola kod muškaraca starijih od 56 godina.

Takođe, rezultati studije iz 2021. sugerišu da žene u postmenopauzi koje konzumiraju između 50 i 100 grama suvih šljiva dnevno mogu doživeti smanjenje ukupnog holesterola, oksidativnog stresa i inflamatornih markera, čime se smanjuju šanse za kardiovaskularne bolesti.

Tome u prilog govore i nalazi pregleda iz 2013. godine, koji naglašavaju da konzumacija suvih šljiva može doprinijeti osjećaju sitosti, što sprečava prejedanje. Ovo zauzvrat može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i vjerovatnoću da osoba postane gojazna ili dijabetičar.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije