Zdravlje

Pacijentima s rakom pomogle "magične gljive"

Pacijentima s rakom pomogle "magične gljive"
Foto: Pixabay/Ilustracija | Pacijentima s rakom pomogle "magične gljive"

Skoro pet godina nakon što je grupi pacijenata koji su oboljeli od karcinoma data jedna doza psihodeličnog lijeka da bi im ublažili depresiju i anksioznost, nova istraživanja otkrivaju da mnogi od njih i dalje osjećaju pozitivne učinke, prenosi NBC News.

Pacijenti su bili među grupom koja je dobila dozu sintetičkog psilocibina - psihodeličnog spoja pronađenog u tzv. čarobnim gljivama

To su podaci iz studije iz 2016. koja je proučavala može li lijek pomoći kod simptoma depresije i tjeskobe povezane s dijagnozom karcinoma.

Lijek je davan u kontrolisanom okruženju, a pacijente su sve vrijeme nadgledali. Čini se da psilocibin zaista djeluje: 80 posto pacijenata izvijestilo je da su njihovi simptomi depresije manji, a učinak "magične tvari" osjećali su do šest mjeseci.

Nova studija objavljena u utorak u časopisu Journal of Psychopharmacology pratila je tih 15 pacijenata gotovo pet godina kasnije i otkrila da je do 80 posto njih i dalje osjećalo značajnu promjenu raspoloženja nabolje i da, uprkos dijagnozi karcinoma, ne osjećaju tjeskobu. Gotovo svi učesnici pripisuju svoje pozitivne životne promjene ovoj "psihodeličnoj" terapiji.

Sastojci psihodeličnih gljiva i dalje se proučavaju, a imaju dvojake efekte zavisno od količine doze. Jednako tako i zmijski otrov se već neko vrijeme testira kao dio potencijalnih lijekova protiv raka.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije