Zdravlje

"Pametni zavoji” spasavaju ruke i noge

"Pametni zavoji” spasavaju ruke i noge
Foto: screenshot/Glas Amerike | Pametni zavoji” spasavaju ruke i noge

Svakih 30 sekundi nekome na svijetu amputira se ruka ili noga zbog rane od dijabetesa. Univerzitetski istraživači u Kaliforniji razvijaju “pametni zavoj” za koji se nadaju da će promijeniti tu sumornu statistiku.

Medicinski inženjer Ehsan Širzai Sani objašnjava da različiti senzori u ovom zavoju mogu da nadgledaju različiti status rane tokom procesa zacjeljivanja.

“Vremenom možemo da vidimo šta se dešava u predjelu rane i pokušamo da pružimo informacije profesionalcima kako bi donijeli pravu odluku”, kaže on.

Senzori u “pametnom zavoju” prate nivo mokraćne kiseline, glukoze, amonijaka i laktata, kao i Ph i temperaturu rane zbog bilo kakvih znakova upale ili bakterijske infekcije.

Zavoj takođe može da primijeni nisko električno polje da stimuliše proces liječenja, za koji istraživači kažu da je dokazao da je djelotvoran u testiranju na miševima i pacovima.

Testovi na ljudima za pametne zavoje će biti obavljeni kroz Kek medicinsku školu na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Profesor hirurgije na tom univerzitetu Dejvid Armstrong kaže da su implikacije ove tehnologije za amputacije zbog dijabetičkih rana, značajne:

“Posvećeni smo pokušaju da se eliminiše preventivna amputacija, tokom sljedeće generacije. Počinje sa pokušajem da se spriječi pojava tih rana, a ako se i dogode, pokušavamo da ih učinimo što rjeđim i što je moguće lakšim. I ono što je najvažnije su ovi alati koje sada imamo, ti inteligentni senzori.”

Armstrong ističe da je koncept pametnih zavoja postao praktičniji zbog manjih baterija i obećavajućih “istraživanja za napajanje tih zavoja solarnom energijom ili kretanjem pacijenta, prenosi Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije