Zdravlje

Pratite nas na Google news

Pedijatar Lolić: "Ne padajte" na svaki plač djeteta

Pedijatar Lolić: "Ne padajte" na svaki plač djeteta
Pedijatar Lolić: "Ne padajte" na svaki plač djeteta
BLAŽENKA CUCA

Gledajući tuđu djecu kako skaču po kući, sjede na stolu, lome cvijeće, vade stvari iz ladica i frižidera i "dube na glavi", većina ljudi, onih koji još nisu postali roditelji, pomisli: "Da je moje, ne bi to bilo tako!". Ipak, priča se potpuno mijenja kada u njihov dom stigne poklon s neba, mali, bezbrižan, sladak i sasvim bezopasan, sve dok ne propuže, prohoda i počne da plače za svaku sitnicu, baca se po podu, čupa kosu i vrišti jer mu roditelji ne daju da postane bezobrazan i neodgojen.

Da je to jedan od velikih izazova roditeljstva ističe i Branislav Lolić, banjalučki pedijatar. Otkriva i savjetuje na šta još roditelji treba da obrate pažnju i kako da sebi i svom djetetu poboljšaju život.

PRVI ZNACI ZAOSTAJANJA U RAZVOJU

Tokom druge, treće ili četvrte sedmice života treba pratiti znakove koji mogu ukazati na moguće zaostajanje u razvoju bebe. Ako slabo sisa i sporo jede, ne trepće pod jakim svjetlom i ne prati predmet u blizini koji se pomjera s jedne na drugu stranu, to nije dobar znak. Isto tako, ako rijetko pomjera ruke i noge i djeluje ukočeno, ako se njeni ekstremiteti čine labavim i mlitavim i ako ne reaguje na jake zvukove, potrebno je obratiti se ljekaru radi dobre procjene.

TRAJANJE PODOJA

Podoj u prosjeku traje od deset do 30 minuta na svakoj dojci. Dužinu svakog podoja određuje dojenče. Kada ispusti dojku treba mu ponuditi drugu, ako želi, i tako naizmjenično sve dok ne bude željelo da sisa. Svaka majka sa svojom bebom ima sopstvenu šemu dojenja. Ograničavanje dužine i definisanje tačnog vremena podoja nije dobro, a bebi problem može predstavljati i loša higijena bradavica, kao i upotreba krema i losiona za bradavice.

NAJVEĆE RODITELJSKE GREŠKE

Odmalena djetetu ništa ne odbijajte. Pružajte mu sve što traži, naročito kada se inati i plače. Tako će odrastati u uvjerenju da mu drugi sve duguju i da ima pravo na sve. Uvijek ga branite pred učiteljima i komšijama. Izvrijeđajte one koji vam prijateljski i iz dobre namjere pomenu nešto u vezi sa vašim djetetom. Kada počne da psuje, vi mu se smijte. Tako ćete mu dati povoda da misli da je pametno. Sakupljajte iza njega sve što baci unaokolo. Tako će povjerovati da je majka njegova robinja i da su za sve odgovorni drugi. Roditelji, međusobno se svađajte, psujte i vrijeđajte pred njim bez ustezanja. Kasnije kada bude u braku biće mu poptuno prirodno da se ponaša isto tako.

Nemojte mu pružiti nikakvo duhovno vaspitanje. Ismijavajte pred njim vjeru, crkvu i sveštenike i one koji ih slijede. Kad odraste, samo će odabrati.

Naravno, ovi savjeti su ironični. Roditelji treba da rade upravo suprotno. Ne treba da budu suviše popustljivi, ali moraju paziti i na svoje postupke, kako bi kod djece razvili pozitivne crte ličnosti.

PLAČ

Kontrolisani plač znači da bebu, koja je spremna za spavanje, treba smjestiti u krevet i izaći iz sobe. Ostavite je da plače svako veče sve duže i duže. Stručnjaci smatraju da ne treba da je dodirujete, jer time povećavate njeno uvjerenje da ćete je uzeti u naručje pa joj je teže da se smiri. Kontrolisano plakanje ne treba primjenjivati ako beba ima manje od pola godine, jer se tek u tom periodu može očekivati da prespava cijelu noć. Zato, okupajte bebu, nahranite je, pomazite i recite laku noć. Izađite iz sobe i pustite je da plače pet minuta. Tada uđite, šapnite joj nešto lijepo i izađite. Sačekajte deset minuta, pa opet uđite, a zatim provjeravajte na svakih 15. Prve noći će plakati više, ali već svake naredne sve manje i poslije nedjelju dana većina beba nauči da zaspi sama.

PODSTICANJE GOVORA

Mnogo razgovora i slušanja najbolji je način da se pomognete bebinom jezičkom razvoju. Zato govorite direktno bebi, koristite ključne prepoznatljive riječi da bi beba mogla učiti i uočiti da se ključne riječi stalno iznova javljaju u različitim rečenicama. Bebino ime je jedna od ključnih prepoznatljivih riječi. Govorite bebi o stvarima koje je okružuju, kako bi mogla povezati predmet i riječ. Koristite mnogo pokreta i izraza lica. Imajte razumijevanja za svoje dijete. Ona ne može istog trenutka izgovoriti željenu riječ jer ta sposobnost nije još do kraja razvijena. Njena riječ je ono najbolje što u tom trenutku može da ponudi pa budite zadovoljni onim što čujete.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Šta je ishrana prema bioritmu?

Marketing tim / 09.12.2019 14:56

Već dugo traje rasprava o vezi između onoga što jedemo i vremena kada jedemo. Svi smo čuli klasične tvrdnje: “ako želite smršati, nemojte jesti nakon 19:00 sati”, “ujutro, na prazan želudac, prvo popijte čašu tople vode s limunom” i tome slično.

Neke od tih tvrdnji su naučno dokazane, a neke nisu, no činjenica je da ciklus kretanja Sunca utječe na mnoge od procesa koji se odvijaju u našim tijelima, uključujući i probavljanje hrane.

Hronobiologija je grana biologije koja proučava ritam živih organizama. Mnogi procesi koji imaju fiziološku i nutritivnu važnost za naše tijelo odvijaju se u 24-satnim ciklusima.

 

Na naš unutrašnji sat djeluju signali iz naše okoline, kao što su svjetlo i tama, zvukovi, vremenski uslovi, te uzimanje jela ili pića.

Nedavna su istraživanja pokazala da vrijeme uzimanja obroka može imati značajnu ulogu u regulaciji tjelesne težine. U jednom istraživanju provedenom na ljudima koji su provodili dijetu za mršanje kod osoba koje su svoj glavni obrok uzimale kasno (nakon 15:00 sati) gubitak tjelesne težine bio je značajno manji nego kod osoba koje su taj obrok uzimale ranije (prije 15:00 sati) 1.

6 načina da se uskladite sa svojim biološkim satom:

  • Dan započnite sa zdravim i kompletnim doručkom
  • Pojedite tri glavna obroka i po potrebi jedan ili dva zdrava međuobroka
  • Ako je moguće, planirajte svoje dnevne obroke i izbjegavajte preskakanje glavnih obroka
  • Vaši obroci neka budu uravnoteženi i potrudite se ne povećavati energetski unos tokom dana
  • Uskladite svoj raspored obroka – izbjegavajte odlaganje ručka
  • Jedite redovno – nađite raspored koji vam odgovara i potrudite ga se maksimalno pridržavati.

Zamjenski obroci

Ali, šta ako nemate vremena za pripremu obroka? Možda kasnite na sastanak, zaspali ste ili jednostavno želite više vremena posvetiti nekom hobiju – današnji užurbani ritam ponekad ne ostavlja dovoljno vremena za sve naše interese.

 

U tom slučaju, dobar izbor su zamjenski obroci za kontrolu tjelesne težine, kao što su Formula 1 shake-ovi. U brojnim istraživanjima 2 zamjenski obroci su se pokazali praktičnom metodom kontrole težine, kao i izvorom ključnih nutrijenata potrebnih organizmu.

Da bi se taj cilj mogao postići, zamjenski obroci moraju biti vrhunski i naučno istraženi, te ispunjavati pojedinačne potrebe ljudi kako bi svakome pružili ono što im je potrebno.

Herbalife Nutrition Formula 1 Nutritional Shake Mix predstavlja bogat i kremast shake koji se može pripremiti za nekoliko sekundi i nudi odlično uravnotežene količine visokokvalitetnih proteina, te esencijalnih makronutrijenata i mikronutrijenata, što ga čini odličnim zamjenskim obrokom za kontrolu tjelesne težine 3.

 

1 Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar JJ, Lee YC, Ordovás JM, Scheer FA. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. Int J Obes (Lond) 2013 Jan; 29.

2 Heymsfield SB, van Mierlo CA, van der Knaap HC, Heo M, Frier HI. Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. (Kontrola tjelesne težine uz pomoć strategije zamjenskih obroka: meta analiza i pooling analiza iz šest ispitivanja) Int J Obes Relat Metab Disord. 2003;27(5):537-49

3 Za kontrolu težine: Zamjena dva glavna dnevna obroka zamjenskim obrocima u sklopu ishrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi gubitku tjelesne težine. Za zadržavanje optimalne težine: Zamjena jednog od glavnih dnevnih obroka zamjenskim obrokom u sklopu prehrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi održavanju tjelesne težine nakon gubitka tjelesne težine.

Najčitanije