Zdravlje

Pet jednostavnih pravila za potpuni detoks kože

Pet jednostavnih pravila za potpuni detoks kože
Foto: N.N. | Pet jednostavnih pravila za potpuni detoks kože

Stresni periodi kojih niko od nas nije pošteđen često narušavaju našu redovnu rutinu na koju je koža navikla što je izbacuje iz ravnoteže, zbog čega je vrlo bitno pokušati što prije uhvatiti korak s uobičajenim ritmom.

Iscrpljenoj koži povremeno je itekako potreban reset, a mi vam donosimo nekoliko korisnih savjeta kako da to učinite:

Dvostruko čišćenje

Dvostruko čišćenje, ujutro i naveče podjednako efikasan je način da se doista uklone svi tragovi šminke, nečistoće i toksini na površini kože, da ne govorimo o desecima hiljada mrtvih ćelija na dnevnoj bazi. Ne samo da nedostatno čišćenje može pridonijeti začepljenju, upalama i dojmu umorne kože, nego će sve ono što ne očistimo iz pora smanjiti učinkovitost svemu onome što stavljamo na kožu. Birajte preparate za čišćenje s ceramidima i blagim kiselinama koje će pružiti lagani piling a da ne naruše prirodnu zaštitnu funkciju kože.

Update rutine

Ponekad u silnoj želji da napravimo sve što je ljudski moguće za svoju kožu – pretjeramo. Međutim,kada je riječ o aktivnim sastojcima i kiselinama, treba biti pažljiv da ne iritiramo kožu nepotrebno. Kada je riječ o koži (i drugim stvarima) važno je imati strpljenja i pratiti kako nam koža reagira jer nema univerzalnog pravila te se čak i najbolje upute moraju isprobati u praksi i vidjeti odgovaraju li nam, ili naprosto ne. U tom je smislu vrijedno napraviti pauzu s preparatima i polako isprobati šta kako djeluje. Nježno sredstvo za čišćenje i hidratantna krema koja neće iritirati kožu su startna pozicija. Onda antioksidanti i C vitamin koji će stimulirati kolagen, a možda i retinol, ali u slučaju da želite isprobati retinol, ne možemo dovoljno naglasiti da ga uvodite – jako sporo i postepeno. Inače će vam se lice upaliti i imat ćete znatno više problema nego što se imale ranije.

Pazite na trbuščić

Pazite da vam je probavni trakt zdrav jer je on u direktnoj vezi s kožom (i svim ostalim dijelovima tijela), balansirajte prehranu najbolje što znate. Izbjegavajte masnu i slatku hranu, birajte zdrave masnoće, puno antioksidansa, smanjite alkohol na minimum ili ga naprosto izbacite. Ako je život nezamisliv bez malo tekućeg opuštanja, birajte čašu crnog vina koje je dokazano najzdravije alkoholno piće.

Hidratacija

Koliko ste čaša vode popile danas? Sasvim ozbiljno, nema tog proizvoda koji će vam pomoći da vam koža živne ako ne pijete dovoljno vode, a srećom pa je voda uglavnom dostupna. Dakle, pijte vodu.

Spavajte

San je doslovno smišljen kao elementarni lijek, služi tome da nam se tijelo rekuperira, i ništa ga ne može zamijeniti. Pronađite način da si omogućite noćni odmor, po potrebi konsultirajte biljne preparate poput čajeva koji opuštaju, meditirajte ili konsultirajte stručnjake (i budite pažljive), ali barem osam sati sna, ako je ikako moguće, treba vam da biste funkcionirale. San pomaže da se regeneriramo, potiče krvotok i stvaranje kolagena i elastina u koži, a kada ga ne dobijamo dovoljno, to je plodno tlo za sve moguće probleme s kožom (i šire).

(Elle.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije