Zdravlje

Pet namirnica koje snižavaju nivo holesterola u krvi

Pet namirnica koje snižavaju nivo holesterola u krvi
Foto: Pixabay | Pet namirnica koje snižavaju nivo holesterola u krvi

Kako smanjiti loš holesterol, a povećati dobar holesterol i to pomoću hrane?

U ljudskoj krvi postoje dvije vrste holesterola - sa lipoproteinima niske i visoke gustine (LDL i HDL, respektivno). Prva vrsta je štetna po zdravlje, jer izaziva reakcije koje izazivaju začepljenje arterija. A drugo, naprotiv, koristi sudovima i srcu.

HDL se smatra „dobrim“ i njegovi visoki nivoi u tijelu smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Da bi se spriječio razvoj bolesti, potrebno je smanjiti nivo LDL, odnosno „lošeg“ holesterola i povećati nivo HDL. Ovo se može uraditi na nekoliko načina.

Da bi se spriječilo povećanje LDL u krvi, dnevna norma holesterola ne bi trebalo da prelazi 300 mg. Ne možete konzumirati više od 30% masti dnevno na osnovu ukupnog kalorijskog sadržaja proizvoda. Treba napomenuti da udio masti životinjskog porijekla ne bi trebalo da bude veći od 1/3 ukupne količine potrošene masti.

Nije teško preći na pravilnu ishranu . Da biste postigli optimalnu ravnotežu između "lošeg" i "dobrog" holesterola, dovoljno je da se pridržavate sljedećih preporuka:

  •     jesti nemasno meso.
  •     jedite više ribe. Riba sadrži korisne omega-3 masne kiseline koje sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti.
  •     Prednosti jedenja malih obroka: Ako jedete 5-6 puta dnevno u malim količinama, krv će se postepeno očistiti od holesterola i masti.
  •     kuvati hranu koristeći biljno ulje koje sadrži polinezasićene masti;
  •     ne koristite transmasne kiseline – margarin, koji povećava LDL i smanjuje HDL. Koristite proizvod bez značajnog sadržaja životinjske masti;
  •     minimalizujte količinu žumanca, jer sadrži oko 200 mg holesterola.
  •     Protein je, naprotiv, koristan za telo, uopšte ne sadrži holesterol

Borba protiv holesterola Povećanje LDL može biti izazvano mnogim namirnicama. Bolje je kupovati one koji sadrže minimalnu količinu masti i holesterola. To uključuje:

Mahunarke - pasulj, grašak i drugi proizvodi sadrže vlakna koja sprečavaju proces proizvodnje holesterola u jetri. Mahunarke je dovoljno konzumirati u vidu pola čaše svakog dana. Bolje ih je uvoditi u ishranu postepeno, u početku koristiti nekoliko puta nedjeljno kako bi se crijeva bolje prilagodila vlaknima;

Antioksidanse - oštećenje arterijskih zidova LDL-a nastaje tek nakon djelovanja oksidacionih sredstava, oni takođe negativno utiču na ćelije našeg tela.

Orahe i bijeli luk - možete jesti orahe tokom dana u maloj količini (30-60 g). U ovom slučaju nećete osjetiti ojsećaj gladi, jer orasi sadrže zdrave masti.

Pektin je vrsta vlakana koja se nalazi u jabukama i citrusima. Proizvodi koji sadrže ovu supstancu pomažu u smanjenju "lošeg" holesterola. Da biste dobili optimalnu količinu pektina, možete uključiti dodatke ishrani u ishranu tako što ćete ih rastvoriti u soku ili običnoj vodi;

Hrom pojačava djelovanje insulina, na čijem optimalnom nivou se holesterol normalizuje. Da bi se postiglo smanjenje LDL-a, dovoljno je konzumirati 200 mikrograma suplementa hroma dnevno. Ova supstanca se takođe nalazi u brokuliju, šunki, grejpfrutu.

Održavajte zdrav način života

Nivo holesterola se takođe može promijeniti u zavisnosti od načina života. Da biste uvijek bili dobrog zdravlja, isključite:

1. Alkoholna pića - uz stalnu upotrebu alkohola u količini većoj od 30 g dnevno (to je ekvivalentno dvije čaše vina ili dvije čaše piva), rizik od razvoja srčanog udara i drugih zdravstvenih tegoba značajno raste. Konzumacija alkoholnih pića u rasponu od 30 g povećava HDL, ali može izazvati i povećanje triglicerida u prisustvu genetske predispozicije.

2. Pušenje – Dim cigarete doprinosi stvaranju plaka, što može dovesti do začepljenja arterija. U slučaju prestanka pušenja poslije dvije godine, vjerovatnoća srčanog udara biće ista kao kod ljudi koji nikada u životu nisu pušili, piše Stil.

Takođe je korisno raspršiti krv, ubrzavajući rad srca. Vježbajte brzo hodanje, provodite više vremena napolju. Svaka fizička aktivnost je dobra za zdravlje . Dovoljno je izvoditi nekoliko vježbi po pola sata 3 puta nedjeljno i pozitivan rezultat neće izostati!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije