Zdravlje

Pet navika uz koje ćete imati kvalitetniji i ljepši san

Pet navika uz koje ćete imati kvalitetniji i ljepši san
Foto: N.N. | Pet navika uz koje ćete imati kvalitetniji i ljepši san

​Kada pričamo o odmaranju i osjećaju relaksacije koji bismo voljeli kreirati u vlastitoj spavaćoj sobi, postoji nekoliko ključnih stvari na koje se trebamo koncentrisati.

Osim načina na koji ste organizovali sobu, svakako obratite pažnju i na to držite li u njoj stvari koje nisu namijenjene za spavaću sobu te koliko često je čistite. Svoju spavaću sobu možete lako preobraziti u zavidnu chill oazu uz korisne savjete koje smo izdvojili u nastavku:

  1. Pomno birajte nijanse namještaja i decora u sobi

Za miran san i opušten dan, vaša soba treba biti dom zelenih i plavih tonova. Uistinu je svejedno koju ćete nijansu ovih opuštajućih boja birati, ali svakako biste trebali razmisliti i o pastelnim tonovima jer okruženost ovim bojama dokazano smanjuje krvni pritisak te usporava otkucaje srca i disanje.

  1. Madrac je važan

Premekan, pregrub ili madrac koji ima mnoštvo izbočina najveći je kradljivac lijepog spavanja i ugodnih snova. Stvari koje biste trebali imati na umu pri kupovini novog madraca jesu njegova veličina i mnogo testiranja. Obzirom da kada govorimo o kupovini madraca pričamo o dugoročnom ulaganju, nemojte štedjeti s pitanjima u salonima namještaja i plašiti se isprobavanja.

  1. Prirodna svjetlost u sobi

Ukoliko je sva svjetlosti koju imate u sobi tek ona koja prolazi kroz maleni prozorčić na jednom zidu, vjerojatno ćete se probuditi u zamračenom prostoru, ošamućeni i umorni uprkos broju sati koji ste proveli spavajući. Ovakvu situaciju možete riješiti na način da u par kutaka sobe dodate lampu ili neki drugi izvor svjetlosti koji, priznajemo, nije najbolje rješenje, ali sigurno može pomoći. Naveče je vaš maleni prozorčić na vašoj strani jer je mrak idealan partner onima koji žele brzo zaspati.

U posve suprotnoj situaciji, kada je cijela vaša soba osvijetljena ogromnim prozorom, birajte zavjese ili rolete koje će vam naveče zamračiti prostor, a ujutro propustiti sunce koje je najbolji afrodizijak i savršen za lagano buđenje.

  1. Temperatura u sobi takođe je itekako važna

Ukoliko spavate u prehladnoj ili pretoploj sobi, to itekako može uticati na vaš san. Najbolje rješenje je podešavanje termostata i zatvaranje prozora i zavjesa kako vanjske vremenske prilike ne bi uticale na temperaturu koju imate u sobi.

  1. Feng shui = kvalitetan san

Ukoliko je glavni dekor u vašoj sobi ogromni poster sa rock koncerta, odmah pored velike kutije iz koje vire svakojake stvari kojima još ne pronalazite mjesto, a oni smetaju redovima odjeće koja visi sa kukice na vratima, imate problem. Oni mogu u vama stvoriti osjećaj nervoze i panike jer se nalazite u neorganiziranom i neurednom prostoru. Dopustite da nastupi feng shui napad i reorganizirajte sve stvari u svojoj spavaćoj sobi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije