Zdravlje

Pet savjeta kako se pokrenuti i motivisati za vježbanje

Pet savjeta kako se pokrenuti i motivisati za vježbanje
Foto: Arhiva | Pet savjeta kako se pokrenuti i motivisati za vježbanje

Postoje dani, pa čak i mjeseci, kada motivaciju za treniranje ili neki oblik fizičke aktivnosti naprosto ne možemo pronaći.

Ponekad se jednostavno osjećamo tužno, tromo, nekad nam obaveze ne dopuštaju slobodno vrijeme za treninge, a nekad jednostavno ne možemo pronaći aktivnost u kojoj uživamo.

Bitno je znati da je ovo sve normalno, ali i to da zapravo čarobnog trika nema – kako bismo se pokrenuli, ono što moramo napraviti jeste jednostavno odlučiti, ne ostavljati si vrijeme za “mozganje” i – obuti te tene. Dakle, sve je na nama i našoj snazi volje. Znajući kakve benefite kretanje ima za naše zdravlje, to će nam svakako olakšati prvi korak.

Uz osmišljene treninge, zdravu prehranu i hidrataciju, najvažnija je upornost i dobra organizacija. Motivaciju za taj izazov otkrijte kroz 5 sljedećih savjeta kako zavoljeti vježbanje.

Ustanite i počnite

Jedan od najvećih izazova kada je u pitanju vježbanje je vrijeme. Nerijetko pod izgovorom da nemamo dovoljno vremena za vježbanje od poslovnih i porodičnih obaveza preskačemo ovu aktivnost. No, ukoliko vježbate čim ustanete, nema toga što će vas omesti, započeti ćete dan svježi, razgibani, zadovoljni, a i sama će vas tjelovježba razbuditi i pokrenuti vaše tijelo.

Podijelite s nekim svoje fitness ciljeve

Kada vaši prijatelji, supružnik ili bilo ko od najdražih zna koliko želite vježbati i ostvariti neke ciljeve u vježbanju, oni će vas na određeni način motivisati. Tim više, ako i oni zajedno s vama krenu vježbati i međusobno si pomažete da stignete do određenog zamišljenog cilja. Ta moralna podrška je jaka, pogotovo kada tek počinjete s vježbanjem i teško vam je pronaći svakodnevnu motivaciju.

Pronađite idealan stil tjelovježbe

Svakome od nas odgovaraju različite rutine, neki od nas su više naklonjeni jogi, drugi ne mogu zamisliti dan bez trčanja, a treći radije vrijeme rezervišu za vježbe snage, ili za sve od navedenog, i to je sasvim u redu. Birajte onaj tip tjelovježbe koji vas iznova inspiriše, u kojem uživate i zabavljate se, ali i koji vam predstavlja izazov i tjera da nastavite. Naravno, ukoliko jedan dan ne uspijete odraditi što ste zamislili, sve možete nadoknaditi dan kasnije. Bitno je i da pratite svoj napredak i ostanete disciplinirani iz dana u dan. Mjerite i zapisujte obujam tijela, kukova, bedara i stomaka i provjeravajte kilažu.

Ne zaboravite ostaviti dan za odmor

Vježbanje pomjera brojne naše fizičke granice i čini nas snažnijima i izdržljivijima, no ukoliko želite biti na visini fitness zadatka iz dana u dan, morate ostaviti vrijeme za odmor. Neka to bude jedan dan u sedmici kada ćete dozvoliti vašim mišićima da se opuste.

Odjeća i obuća

Odlična motivacija za vježbanje može biti i oprema koju birate. Odjeća, obuća, podloga i rekviziti efektan su način podizanja vaše svijesti o fitness ciljevima koje želite ostvariti. Korak više možete ići ukoliko birate opremu u šarenim bojama, obzirom da ove boje popravljaju raspoloženje što će vam itekako pomoći u onim trenucima kada mislite da ne možete izdržati još jedan set vježbi u treningu.

(Ljepota&Zdravlje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije