Zdravlje

Pet simptoma cista na jajnicima

Pet simptoma cista na jajnicima
Foto: N.N. | Pet simptoma cista na jajnicima

Jedno od vrlo čestih stanja kada je u pitanju žensko zdravlje je pojava ciste na jednom ili čak na oba jajnika.

Ciste na jajnicima su poput "bubuljica" reproduktivnog sistema. Ova pojava vrlo je čest problem kod žena i može izazvati brojne neugodnosti.

Veliki je problem što ciste jajnika najčešće izazivaju iste simptome koje sa sobom donosi i mjesečnica pa puno žena na ovo stanje ne obraća pažnju što može dovesti do velikih komplikacija.

Donosimo vam listu od 5 najčešćih simptoma koji ukazuju da možda imate cistu na jajnicima:

Nagon za mokrenjem

Česti simptom ciste jajnika je osjećaj nekontrolisane potrebe za mokrenjem. Ako je cista većeg obima  ona će pritiskati što će vam stalno stvarati potrebu za uriniranjem.

Bolan odnos

Ako imate seksualni odnos i ako osjetite bol samo s jedne strane u donjem dijelu trbuha, postoji šansa da je to stanje povezano s cistom jajnika.

Bol u donjem dijelu trbuha

Najčešći simptom koji ukazuje da imate cistu jajnika je bol u donjoj desnoj ili donjoj lijevoj strani trbuha, točno tamo gdje se nalaze jajnici. Ako vam bol potraje i nakon ciklusa, to je znak da se u vašem organizmu odvija patološki proces.

Nadutost

Naduti trbuh je jedan od nejasnih i nedovoljno istraženih simptoma, ali može biti povezano s cistama jajnika u ovisnosti od njihove veličine. Mnoge žene za nadutost optužuju povećanje tjelesne težine, ali bol u stomaku i nadutost mogu biti rezultat rasta ciste.

Osjećaj težine u trbuhu

Ciste jajnika mogu izazvati osjećaj težine u trbuhu. Cista je izraslina, a to je okupirani prostor vašeg organa koji vam može stvoriti osjećaj pritiska.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije