Zdravlje

Pet znakova koji otkrivaju da se mora očistiti organizam

Pet znakova koji otkrivaju da se mora očistiti organizam
Pet znakova koji otkrivaju da se mora očistiti organizam

Nakon ljeta mnoge osobe imaju potrebu za dubinskom detoksikacijom ili čišćenjem organizma.

 Ako stalno kišete, imate iznenadne želje za slatkim i stalno ste umorni, vjerovatno ste i vi jedan od potencijalnih kandidata. Otkrijte koji su znakovi i kako kratkoročno možete smanjiti neugodne posljedice. Detoksikacija pomaže našem tijelu da vrati prirodnu ravnotežu. Mnogi ljudi svjedoče o tome da im je čišćenje pomoglo da vrate energiju, koncentraciju i pozitivni stav.

Alergije

 Ako vam u jesen jačaju simptomi alergija, moguće je da se uzrok ne krije samo u peludi koja nadražuje nos i grlo, već i u stanju vašeg organizma te imuniteta. Napravite detoksikaciju organizma i svedite neugodne posljedice na najmanju moguću mjeru. Homeopati preporučuju i prirodne pomagače protiv posljedica alergija kao što su pčelinji med, propolis i polen.

Nesanica

 Ako imate problema sa spavanjem velike su šanse da imate preopterećenu jetru, koja radi prekovremeno i onemogućava vam da utonete u okrepljujući san. Ovaj organ je glavni razgrađivač štetnih tvari iz organizma, uključujući i hemikalije iz lijekova i alkohol.

Kratkoročno bi vam mogli pomoći suplementi u prahu s dodatkom glicina, koji će vas opustiti i omogućiti vam spavanje.

Slatkiši

Pretjerano uživanje u slatkim proizvodima od rafiniranog šećera je navika koja se može porediti s ovisnošću. Kvalitetna detoksikacija organizma ne podrazumijeva samo uklanjanje štetnih tvari iz tijela, već i potiskivanje želje za slatkim. Brzinski trik za uklanjanje ove želje vrlo je jednostavan: u čašu obične vode umiješajte tri kašike jabukovog sirćeta, pa ispijte svaki put kad imate potrebu za šećernim poslasticama.

Osip

 Izgled kože je odličan znak šta se zapravo događa u organizmu. Ako vam izbiju plikovi popraćeni svrabom, tijelo vam poručuje da se bori s nekim tipom upale, koja je obično uzrokovana nezdravom hranom koju jedete. U liječenju ovih nepravilnosti kože možete se poslužiti nekolicinom prirodnih lijekova i čajeva, ovisno o tipu osipa koji imate. Najbolje je savjetovati se s dermatologom.

PMS

Ako svakog mjeseca patite od predmenstrualnog sindroma, moguće je da ste jedan od glavnih kandidata za detoksikaciju organizma, koja će neugodne posljedice smanjiti i za 50 odsto. Pritom se ulje jaglaca nameće kao odličan prirodan pomagač s PMS-om.

Uljna terapija

U ajurvedskoj medicini savjetuju uljnu terapiju kao detoks koja se sprovodi isključivo hladno prešanim i nerafiniranim uljima. Preporučuje se suncokretovo ili susamovo ulje, a može se dodati nekoliko kapi ulja ljekovitih biljaka, zavisno od vrste oboljenja. Terapija se sprovodi natašte tako što se uzme u usta jedna kašika ulja i zatim ga polako mućkati i premetati po usnoj šupljini 15 do 20 minuta. Budući da ulje tokom tog procesa usisava štetne materije i toksine, ne smije se progutati nego ispljunuti na kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije