Zdravlje

Pilates za svaki dan: Koliko se može napredovati kućnim treninzima?

Pilates za svaki dan: Koliko se može napredovati kućnim treninzima?
Foto: N.N. | Pilates za svaki dan: Koliko se može napredovati kućnim treninzima?

Kada nas je prije dvije godine pandemija virusa korona natjerala da veći dio dana ostajemo u svojim domovima, uticala je i na promjene nekih životnih navika.

Tako su i navike vježbanja i treninga doživjele transformaciju, te smo počeli da vježbamo u domovima i mnogi su sale za vježbanje zamijenili treninzima kod kuće i prosto shvatili prednosti kućnih treninga, koji nam svima u nekoj fazi života više odgovaraju. Mnogi se od tada nisu ni vratili u sale za vježbanje, jer su shvatili da im vježbanje u domovima više odgovara.

Često pitanje koje se postavlja kada se govori o temi kućnog treninga je: "Koji se rezultati mogu postići treninzima u kućnim uslovima?"

Rezultat zavisi od opreme kojom raspolažete u svojoj kućnoj sali za vježbanje kao i kontinuiteta kojim radite treninge. Kao i uvijek, u svemu se provlači kontinuitet, jer bez njega nema rezultata. Zamislite da jednom operete kosu i to je to... Isto tako jedan trening ne znači ništa.

Kada govorimo o prednostima koje kućni trening ima u odnosu na trening u sali za vježbanje, na prvom mjestu je vrijeme kojim raspolažete kada želite da radite trening i ne gubite vrijeme odlazeći na trening i gužvu u saobraćaju. Vi odredite vrijeme vašeg treninga u zavisnosti od obaveza i ne gubite propušten trening.

Rezultatima kućnih treninga mogu doprinijeti i različiti rekviziti kojim raspolažete u kućnoj teretani. Za početak vam trebaju strunjača, par lakših i težih tegova i možete odraditi treninge kombinujući vježbe sa sopstvenom težinom i tegovima i da svjedočite kako će vam se tijelo preporoditi. Potrebno je da imate jasan plan treninga i da ga se držite.

Kao i uvijek, rezultati neće biti potpuni ako ne prilagodite vašu ishranu i san fizičkoj aktivnosti koju ste uveli u vašu svakodnevnu rutinu. Brže ćete vidjeti rezultate ukoliko ne izostavite bitan segment trenažnog procesa, a to su izbalansirana ishrana i redovan i kvalitetan odmor.

Nakon što ste savladali trening sa vlastitom težinom, možete dodati i druge rekvizite koji će obogatiti vaš trening. Na primjer, možete da dodate veliku i malu loptu i da ih kombinujete, zatim elastičnu traku raznih vrsta, kao i štap i slično. Ako ste u mogućnosti da sebi priuštite sobni bicikl, na taj način ćete ubaciti elemente kardija u vaš trening. Traku za trčanje radije zamijenite trčanjem napolju ili još bolje u prirodi ili jednostavno uključite svakodnevno brzo hodanje. Sobni bicikl koristite kao elemente visokointenzivnog treninga od 15 do 20 minuta nakon treninga koji ste odradili.

Kao što vidite, kućni trening se može obogatiti raznim rekvizitima i uopšte ne mora da bude monoton i dosadan.

Ono što je uvijek izazov je održavanje discipline redovnog vježbanja, obroka i odmora kao i balans između te tri stavke.

U svakom slučaju, prije ili kasnije ćete shvatiti da je trening higijena tijela i da se treba redovno održavati. Zato, ukoliko trenutno nemate vremena da odlazite u salu za vježbanje, nemojte ispadati iz svoje rutine treninga, nego se samo okrenite vašoj kućnoj teretani ili jednostaveno zauvijek zamijenite odlazak i trening u sali za vježbanje svojim domom. Članarine kojim plaćate korištenje sale i sprava uložite u vašu kućnu opremu. Način postoji ako postoji volja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije