Zdravlje

Pomak u liječenju Alchajmerove bolesti

Pomak u liječenju Alchajmerove bolesti
Foto: N.N. | Pomak u liječenju Alchajmerove bolesti

LONDON - Tim naučnika sa Univerziteta Kembridž, zajedno sa kolegama iz Švedske, otkrio je način da uništi toksične čestice u mozgu koje vode do gubitka pamćenja, odnosno pojave Alchajmerove bolesti.

Ovaj značajan pomak, "prvi ove vrste u svijetu", cilja na uzrok bolesti i može da vodi ka razvoju nove generacije lijekova koji bi za dvije godine mogli da uđu u klinička testiranja.

Naučnici su sada našli način da eliminišu toksične čestice koje uništavaju zdrave ćelije mozga.

Višedecenijsko istraživanje do sada nije uspjelo da nađe lijek za ovaj poremećaj rada mozga, odnosno gubitak sjećanja, što je najčešći oblik demencije.

Profesor Mišel Vendruskolo iz Kembridža rekao je da su dosadašnja testiranja i istraživanja rezultirala grupom lijekova koji samo tretiraju simptome Alchajmerove bolesti, ali ne i njen nastanak i napredovanje bolesti, piše "Dejli mejl".

"Sa obzirom na to da su patogeni sada identifikovani kao grudvice proteina poznate kao oligomeri, uspjeli smo da razvijemo strategiju razvijanja lijekova čija su meta te toksične čestice. Taj pristup otvara mogućnost razvoja strategije za novi lijek", rekao je on.

On je dodao da je ovo prvi put da je predložena jedna sistematska metoda koja se bavi patogenima, uzrokom Alchajmerove bolesti.

Demencija je glavni uzročnik smrti u Britaniji, a očekuje se da će troškovi tretiranja demencije biti više nego udvostručeni u narednih 25 godina. To je povećanje sa 26 na 55 milijardi funti.

Iako su proteini u normalnim okolnostima važni za procese u ćelijama, kod ove bolesti ti proteini postaju loši, formiraju grudvice, ubijaju zdrave nervne ćelije i dovode do gubitka tkiva u mozgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije