Zdravlje

Pomažu li banane u mršavljenju ili uzrokuju gojenje

Pomažu li banane u mršavljenju ili uzrokuju gojenje
Foto: No-longer-here/Pixabay | Pomažu li banane u mršavljenju ili uzrokuju gojenje
N.N.

U poređenju s drugim voćem, banane su prilično bogate šećerom. Recimo, šolja jabuka sadrži oko 60 kalorija, ali s druge strane, šolja banana sadrži više od 130 kalorija. Ali nije sve u tome.

Svi znamo da je ishrana s visokim udjelom kalorija loša, posebno za one koji žele da smršaju. Glavni razlog je to što će se te kalorije koje se ne sagore skladištiti u tijelu u obliku masnoća.

Ipak, banana nije bogata samo šećerom. Naime, ovo voće sadrži i velike količine kalijuma, magnezijuma, mangana, vitamina C i drugih vitamina koji su izuzetno korisni za naše tijelo. Osim toga, banane su bogate i vlaknima koja su ključna ako želite da smršate

Kada pojedete bananu, zbog visokog udjela vlakana, brzo ćete se zasititi i spriječićete prejedanje. Zbog toga i ne možete pojesti puno banana odjednom, pa nećete unjeti previše kalorija u jednom trenutku.

Zašto je dobro jesti banane?

Dio stručnjaka preporučuje da jedete banane i ističu da je bolje jesti bananu nego da se opredjelite za neke nezdrave užine, poput krofni koje će zasigurno dovesti do debljanja.

Nekoliko je dodatnih razloga zašto bi redovno trebalo jesti banane.

Banane su bogate kalijumom, mineralom koji snižava krvni pritisak tako što eliminiše višak natrijuma iz tijela.

Osobama koje muči nesanica preporučuje se da pojedu bananu prije spavanja, piše Healthy builderz.

Redovna konzumacija banana pomoći će i kod zatvora zbog visokog udjela vlakna. Banane se preporučuju i osobama koje imaju proliv upravo zbog vlakana.

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije