Zdravlje

Posljedice moždanog udara će liječiti žicama sličnim crvima

Posljedice moždanog udara će liječiti žicama sličnim crvima
Foto: Screenshot | Posljedice moždanog udara će liječiti žicama sličnim crvima

Naučnici sa tehnološkog instituta "Masačusets" u Bostonu razvili su robota sa sićušnim žicama sličnim crvu, prilagođenim za uvođenje u mozak, koji bi mogao da posluži za liječenje bolesnika s moždanim udarom, odnosno razbijanje krvnih ugrušaka u venama u mozgu.

Robot još nije testiran na ljudima, ali inžinjeri su na simulaciji prosječnog ljudskog mozga uspješno izveli simulacije operacija u kojima se žica od 0,5 mm provodi kroz glavu i razbijaju blokade u mozgu.

Nadaju se da će taj robot jednog dana liječiti ljude koji su zbog ugruška ili krvarenja u mozgu doživjeli moždani udar, jer bi se uz pomoć tog uređaja lijekovi mogli ubrizgavati direktno u ugrušak u mozgu, čime bi se povećala njihova učinkovitost.

Inžinjeri koji su osmislili uređaj kažu da su žice koje se uvode u mozak napravljene od fleksibilne smjese nikla i titana i obložene hidrogelom za podmazivanje, koji im pomaže da klize kroz uske cijevi bez oštećenja tkiva, s tim da se mogu uvesti u mozak i kontrolisati magnetima, pa čak i njihovim vlastitim unutrašnjim motorima. Te se žice mogu opremiti i laserom za razbijanje svih ugrušaka koji zaustavljaju protok krvi.

To bi moglo da omogući da se skrati vrijeme potrebno za čišćenje blokada koje su izazvale moždani udar, što će povećati šanse pacijenata za preživljavanje.

Procjenjuje se da krvni ugrušci uzrokuju oko 85 odsto svih moždanih udara. Kad ugrušak blokira protok krvi u jednom dijelu mozga, taj dio ostaje bez kiseonika, što može da dovede do odumiranja dijelova tkiva i živaca, što dovodi do trajnih oštećenja.

Danas se ugrušci nerijetko razbijaju tako da se žica provodi kroz veliku arteriju u donjem dijelu tijela, što radi ljekar koji preko rentgena kontroliše navođenje. Novi model navođenja žice magnetima omogućio bi da ljekari upravljaju robotom iz druge sobe, pa čak i iz drugog grada, kaže glavni inžinjer na projektu, profesor Suanhe Žao, prenosi "Daily mail" pisanje naučnog časopisa "Science Robotics".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije