Zdravlje

Postavite realne fitnes ciljeve u ovoj godini

Postavite realne fitnes ciljeve u ovoj godini
Foto: Ustupljene fotografije | Postavite realne fitnes ciljeve u ovoj godini
Aleksandra Dubočanin

Statistika kaže da većina novogodišnjih odluka da ćemo baš ove godine redovno vježbati pada u vodu već u drugoj sedmici februara.

Razlog neuspjeha su nerealni ciljevi, ali i kampanjsko vježbanje, a statistika kaže da 60% članarina u fitnes klubovima počinje u januaru.

Vrijeme je da ove godine postavimo ciljeve koji su realni, mjerljivi i ne vrše pritisak na nas da ih postignemo. Vrijeme je da postavimo ciljeve do kojih ćemo vrijedno ići uživajući.

Većina vas sada se pita kako je moguće uživati dok vježbate?

Uvijek naglašavam da svako treba da nađe fizičku aktivnost u kojoj uživa i da voli dan kada ima trening, odnosno da mu se raduje, da svako traži način i vrijeme da uradi trening, a ne izgovor zašto ne može da nađe vrijeme za trening.

Jasni ciljevi

Recimo da je vaš cilj da postanete fit. To je prilično nejasna definicija. Šta znači biti fit? Ako je fit da se dobro osjećate u svom tijelu, da nemate tegobe i da možete sve vaše obaveze da završite bez bolova u leđima..., onda uradite sve što je u vašoj mogućnosti da to postignete. Bitno je da utvrdite precizno i jasno šta za vas znači biti fit.

Jasan cilj bi bio da želite da trčite tri puta sedmično, da odradite tri treninga sedmično, da šetate svaki dan brzi hod sat vremena od šest do sedam km, da smršate ili da se udebljate određeni broj kilograma. Sve ciljeve potrebno je zapisati na papir, razložiti ih na manje korake/ciljeve koji vode ka ostvarenju krajnjeg cilja i svaki dan se trudite da ispoštujete korake.

Dostižni ciljevi

Postavite ciljeve koji su dostižni. Ako niste potrčali godinu dana, nemojte zadati cilj da istrčite maraton u prvom mjesecu. Budite realni s očekivanjima i svjesni stanja svog tijela. Nemojte postavljati cilj gubitak 10 kg u prvom mjesecu, jer tih 10 kg nije ni došlo preko noći, pa ne može ni nestati preko noći. Zašto je bitno postaviti dostižne i realne ciljeve?

Bitno je jer ćete se razočarati i deprimirati ukoliko ne postignete što ste očekivali, a niste postigli jer cilj nije realan. Počnite od malih koraka.

Godišnji cilj podijelite na mjesečni, zatim mjesečni cilj podijelite na sedmični, a sedmični na dnevni i svaki dan uradite male korake koji vas vode ka postizanju tog cilja.

Budite realni

Nemojte se porediti sa fitnes modelima na društvenim mrežama i demotivisati se zbog toga što nakon dužeg vremena ne izgledate kao oni. Ne možete se mjeriti sa sportistima koji trče maraton, naprave 100 sklekova i mogu izvesti sve poze i vježbe sa lakoćom, ako ste se tek počeli baviti fitnesom. Vaš cilj trebalo bi da bude nešto oko čega ste uzbuđeni, ali i u mogućnosti izvesti.

Nikad ne znate koliko neko dugo trenira i koliko često, a vi niste potrčali mjesecima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije