Zdravlje

Potvrđeno: Vitamin C efikasan u borbi protiv leukemije

Potvrđeno: Vitamin C efikasan u borbi protiv leukemije
Foto: Ilustracija | Potvrđeno: Vitamin C efikasan u borbi protiv leukemije

Američki naučnici utvrdili su da je vitamin C veoma efikasan u borbi protiv leukemije. Studija je objavljena u časopisu "Sel", piše "New scientist".

Stručnjaci su otkrili da vitamin C vraća aktivnost TET2 gena u leukocite, što je, u slučaju leukemije, inhibirano za oko polovinu u odnosu na fiziološki normalni nivo. Upravo ova patologija TET2 je jedan od glavnih faktora koji dozvoljava razmnožavanje kancerogenih ćelija.

Do ovih rezultata naučnici su došli eksperimentišući na miševima. Glodarima su, u trajanju od 24 nedelje, davali velike doze vitamina C.

Po okončanju eksperimenta, u kontrolnoj grupi u kojoj životinje nisu dobijale vitamin utvrđen je tri puta veći broj slučajeva abnormalne koncentracije leukocita u krvi, što je jedna od prvih naznaka ranih stadijuma leukemije.

Eksperti, međutim, smatraju da bi se ovaj način borbe sa bolešću veoma teško primjenio na ljude, s obzirom na to da su glodari dobijali srazmerno velike doze vitamina C — po 100 miligrama po injekciji (što je ekvivalentno dvjema pomorandžama).

Odrasla osoba bi trebalo da uzme i do tri hiljade puta veću dozu, i to intravenozno.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije