Zdravlje

Poznato čija djeca najmanje rade fizičke vježbe u Evropi

Poznato čija djeca najmanje rade fizičke vježbe u Evropi
Foto: Pixnio | Poznato čija djeca najmanje rade fizičke vježbe u Evropi

​Istraživanje koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pokazalo je da djeca starosti od 11, 13 i 15 godina iz Velike Britanije najmanje rade fizičke vježbe na dnevnom nivou u odnosu na djecu iz drugih zemalja Evrope, centralne Azije i Kanade.

Oko 11 odsto djevojčica i 16 odsto dječaka u Engleskoj dnevno odrade preporučenih sat vremena fizičkog treninga, prenosi britanski "Times".

Fizička aktivnost, od umjerene do jače, uključuje stvari poput brzog hodanja, vožnje bicikla i rolera.

"Imamo i veliku rodnu razliku i velike socioekonomske razlike. Dvije trećine dječaka starih 15 godina u Velikoj Britaniji učestvuju u jačim fizičkim aktivnostima četiri ili više puta nedjeljno, ali samo trećina djevojčica" rekla je koordinatorka ove međunarodne studije Džo Inčli sa Univerziteta iz Glazgova.

Ona je navela da jače vježbe, u kojima srce kuca malo brže, nestaju iz života mladih.

"Ranije, kad su mladi ljudi provodili dosta vremena napolju, ta brojka bi bila mnogo veća. Sada vidimo da dosta pada i mislim da je to veoma zabrinjavajuće jer to može da ima veliki uticaj na zdravlje i dobrobit mladih ljudi" rekla je Inčli.

Regionalni direktor SZO za Evropu, Hans Kluge, je istakao da su redovna fizička aktivnost, zdrave navike u ishrani i održavanje zdrave tjelesne težine ključni dijelovi zdravog života.

"Nalazi istraživanja ukazuju na potrebu za ciljanim intervencijama kojima bi se omogućilo adolescentima da usvoje zdravije navike i izbjegnu navike koje utiču, ne samo na njihovo trenutno zdravlje i dobrobit, već i na njihove buduće putanje" ukazao je Kluge, a prenosi "Tanjug".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije