Zdravlje

Prednosti konzumiranja heljde

Prednosti konzumiranja heljde
Foto: N.N. | Prednosti konzumiranja heljde

Heljda je poznata kao saveznik za dobro pamćenje i vitkost.

Heljda je porijeklom iz centralne Azije.

Iako je mnogi smatraju žitaricom, ova biljka botanički pripada porodici zeljastog povrća. Koristi se u velikim količinama u Rusiji, Kanadi, SAD-u, Francuskoj.

Heljda je bogata kalijem, fosforom, magnezijem, cinkom, kalcijem, željezom i jodom. Osim toga, obiluje i vitaminima B grupe (B1, B2, B3, B5, B6), kao i vitaminom P koji pomaže kod snižavanja krvnog tlaka. Heljda poboljšava pamćenje, a kombinacija cvjetova i listova heljde liječi kardiovaskularne probleme. Heljda je odličan izbor za sve one koji žele vratiti izgubljenu energiju te ublaže nesanicu i posljedice stresa. Konzumiranjem možete ubrzati cirkulaciju i sniziti loš kolesterol.

Heljda se preporučuje dijabetičarima, starijim osobama i osobama s probavnim smetnjama. Također, heljda ne sadrži gluten pa je pogodna za alergične osobe. S obzirom na to da je bogata proteinima, koristi se i u vegetarijanskoj prehrani. Heljdu svakako morate uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer pruža energiju, sadrži brojne minerale, vitamine, aminokiseline i vlakna.

(NN/wall.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije