Zdravlje

Predstavljeno 3D srce, za deset godina možda ćemo štampati organe

Predstavljeno 3D srce, za deset godina možda ćemo štampati organe
Foto: Twitter | Predstavljeno 3D srce, za deset godina možda ćemo štampati organe

Naučnici u Izraelu predstavili su trodimenzionalno štampano srce s ljudskim tkivom i krvnim sudovima, nazvavši to prvim i "velikim medicinskim preokretom" koje doprinosi mogućnostima za transplantacije.

Srce, veličine zečijeg, je "prvi put da je iko igdje usjpešno dizajnirao i štampao čitavo srce snabdjeveno ćelijama, krvnim sudovima i komorama", rekao je Tal Dvir s Univerziteta Tel Aviv, koji je rukovodio projektom.

On je podsjetio da je ranije štampana 3D struktura srca, ali ne sa ćelijama i krvnim sudovima.

Naučnici, međutim, kažu da postoje mnogi izazovi prije nego što će u potpunosti operativna trodimenizionalna štampana srca biti dostupna za transplantacije pacijentima.

 

Novinarima je prikazano takvo srce veličine trešnje na Univerzitetu Tel Aviv pošto su naučnici objavili svoj pronalazak u žurnalu "Napredna nauka" (Advanced Science).

Istraživači sada moraju da nauče štampana srca "da se ponašaju" kao prava. Potom planiraju da testiraju presađivanje na životinjama.

"Možda će za deset godina postojati štampani organi u najboljim bolnicama širom svijeta i ove procedure će se rutinski izvoditi", rekao je Dvir, dodavši da će bolnice po svoj prilici početi sa jednostavnijim organima nego što je srce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije