Zdravlje

Pratite nas na Google news

Prekomjerna buka u bolnicama loša i za pacijente i osoblje

Prekomjerna buka u bolnicama loša i za pacijente i osoblje
Foto: N.N. | Prekomjerna buka u bolnicama loša i za pacijente i osoblje
Srna

LONDON - Nivo buke u bolnicama postaje sve gore, što se negativno odražava na zdravstveno stanje pacijenata i radni učinak osoblja, kažu naučnici.

U velikoj Britaniji, 40 odsto bolničkih pacijenata žali se na buku tokom noći uz zvuke osoblja, aparata, kolica i telefona.

Međutim, nivo buke ne odražava se negativno samo na dobrobit pacijenata, već i na radne sposobnosti i učinak osoblja.

Istraživači sa Kings koledža u Londonu rekli su da nivo buke na intenzivnoj njezi, gdje su smješteni najranjiviji pacijenti, redovno prelazi 100 decibela.

To je jednako puštanju glasne muzike putem slušalica.

Ovdje se na radi samo o frustraciji i zabrinutosti da ljudi ne mogu međusobno da se čuju, kao i da postoji iscrpljenost ili nervoza zbog lošeg spavanja.

Na tom nivou, prekomjerna buka utiče na razvoj stanja poznatog kao psihoza intenzivne njege, oblika delirijuma, kada pacijenti osjećaju veliku anksioznost, postaju paranoični, čuju glasove i vide stvari koje nisu tu.

Kao neke od posljedica pojavljuju se pojačan stres, veća osjetljivost na bol, visok krvni pritisak i loše mentalno zdravlje.

Pacijenti često traže da ranije budu otpušteni, prije nego se u potpunosti oporave, ali samo da bi ih kasnije ponovo primili, javio je Bi-Bi-Si.

Najčitanije