Zdravlje

Prepoznajte na vrijeme simptome ankilozirajućeg spondilitisa

Prepoznajte na vrijeme simptome ankilozirajućeg spondilitisa
Foto: Ilustracija | Prepoznajte na vrijeme simptome ankilozirajućeg spondilitisa

Svjetski dan borbe protiv ankilozirajućeg spondilitisa (AS), reumatske zapaljenske bolest kičme i karlice, obilježen je I u Beogradu, a na konferenciji za novinare upozoreno je da nije svaki bol u leđima isti i da bol koja traje duže od tri mjeseca može biti znak ankilozirajućeg spondilitisa.

Prvi simptomi AS se ispoljavaju češće kod muškaraca nego kod žena, uglavnom između 18. i 35. godine života. Progresijom bolesti, dolazi do okoštavanja vezivnih struktura i ankiloze zglobova, tako da kičma postaje jedinstven okoštali blok, a neki dijelovi kičmenog stuba ostaju u fiksnom, nepokretnom položaju.

Tatjana Živanović-Radnić sa Instituta za reumatologiju navela je da je kašnjenje u postavljanju dijagnoze najveći izazov u liječenju te bolesti, dodavši da od prvih simptoma do dolaska kod reumatologa i postavljanja prave dijagnoze u prosjeku prođe preko sedam godina.

Kada reumatolozi postave dijagnozu, prvo se propisuje fizikalna terapija i nesteroidni lijekovi protiv upale, koji mogu da umanje bol, ali ne deluju na uzrok i progresiju bolesti. Promjene na kičmenom stubu mogu se zaustaviti jedino primjenom bioloških lijekova, koji ciljano blokiraju različite citokine koji učestvuju u procesu upale.

„Zahvaljujući naporima naših zdravstvenih institucija, pacijenti koji boluju od AS već 10 godina imaju priliku da se liječe najboljom terapijom u ranoj fazi bolesti“, rekla je predsjednica Udruženja za oboljele od reumatskih bolesti Mirjana Lapčević.Ona je istakla da je pored biološke terapije, uz redovno vježbanje, najvažniji preduslov za uspješno liječenje edukacija o bolesti i blagovremeno prepoznavanje simptoma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije