Zdravlje

Prije operacije penisa - pročitajte

Prije operacije penisa - pročitajte
Prije operacije penisa - pročitajte

Kada su ženama potrebne informacije o operaciji reproduktivnih organa, mogu ih pronaći bilo gdje – od razgovora sa prijateljicama do „surfovanja“ internetom. Muškarci o tome gotovo da ne mogu čuti ni riječi. A trebalo bi.

Operacije na penisu vas čine podložnijim infekcijama, pa treba da pitate ljekara da li treba da se operete kod kuće dan prije operacije. Neki urolozi svojim pacijentima preporučuju da se čiste posebnim antisepticima jednom dnevno tri dana prije operacije. Takođe, osobe koje se podvrgavaju ugradnji implanta obično treba da se operu ujutru i uveče sedam dana prije zakazane operacije i uzimaju propisane antibiotike.

„Žene mnogo više brinu o svom zdravlju. Iako se situacija sa muškarcima popravila u proteklh 15 godina, oni i dalje nisu sigurni šta je najbolje za njih“, objašnjava dr Denis Pesis, predsjednik Američke asocijacije urologa.

Od kako je Filip Siton, vozač kamiona iz Kentakija tužio svog urologa početkom avgusta ove godine jer mu je navodno amputirao penis bez njegovog odobrenja, operacije muških reproduktivnih organa dospjele su u žižu interesovanja.

Naime, Sitonov hirurg dr Džon Parerson tvrdio je da je tokom rutinske operacije obrezivanja primijetio zloćudni tumor koji je zahtijevao amputaciju penisa.

Iako je Sitonovo iskustvo svakako rijetko, operacije penisa nisu. Bilo koji od hirurških zahtjeva koji se izvode na muškim reproduktivnim organima zahtjeva pažljivo informisanje.

Predstavljamo vam nekoliko pitanja koja morate postaviti svom ljekaru, prije nego što se podvrgnete nekoj od njih.

Da li mi je operacija zaista potrebna?

Dva puta razmislite prije operacije. Penis je izuzetno prokrvljen organ i svako zasijecanje može biti rizično.

Muškarci koji se podvrgavaju obrezivanju u odraslom dobu, moraju razmisliti o riziku od krvarenja, naročito ako koriste lijekove za razređivanje krvi u koje spada i aspirin.

I postavljanje implanta zahtijeva rezove, a treba znati i da su dobro rješenje za erektilnu disfunkciju i manje rizični načini liječenja, kakvo je uzimanje Vijagre, injekcije i pumpe za penis.

Takođe je neophodno da odaberete kakvu vrstu anestezije želite za svoje obrezivanje. Možete se odlučiti za lokalni anestetik i sedativ – trebalo bi da budete opušteni, ali budni.

Muškarci koji se naročito plaše operacije često se odlučuju za opštu anesteziju, koja je nešto riskantnija, ali osigurava da će biti nesvjesni tokom operacije.

Kada je riječ o polnim bradavicama, ako muškarac nema problema kakvi su svrab, pečenje ili bol, možda mu tretman nije ni potreban.

Koje alternative su mi dostupne u liječenju?

Postoji više od jednog implanta za penis i više od jednog načina da uklonite polne bradavice.

Ljekari se obično specijalizuju za neki od tretmana, ali to ne znači da morate da prihvatite njegov metod.

On mora da vam objasni koje sve opcije imate i preporuči vam drugog doktora koji može obaviti onu proceduru koju vi želite.

Postoji dva tipa implanta. Kada je riječ o implantima na naduvavanje, ljekari stavljaju cilindre u penis, pumpu u skrotum, a rezervoar sa tečnošću ili u skrotum ili u abdominalni zid.

Prije seksa, vi upumpate tečnost u cilindre, kako biste postigli erekciju. Poslije seksa, aktivirate otpusni ventil u skrotumu, kako biste ispustili tečnost.

Drugi tip implanta zapravo je polutvrda šipka koja se ubacuje u penis i budući da je savitljiva (slično kao lampe za čitanje), može da se uspravi tokom seksa.

Kada je riječ o bradavicama, možete ih liječiti sami ili vam ih može ukloniti ljekar. Ako odaberete prvu opciju, ljekar vam propiše lijek koji koristite kući.

Ako više vjerujete u pomoć doktora, imate nekoliko opcija: on može da vam nanese lijek koji je obično snažnija verzija onog koji se koristi kod kućnog liječenja.

Takođe, može laserski ukloniti bradavice ili ih „smrznuti“ tečnim azotom, a zatim ukloniti.

Dajte sebi vremena kako biste donijeli pravu odluku. Ne morate se odlučiti odmah na prvom pregledu.

Koliko je moj doktor ovakvih operacija uradio ranije?

Potražite urologa koji na redovnoj bazi obavlja operacije kakva je vama potrebna. Recimo, ako želite da se obrežete, potreban vam je ljekar koji zna tačno koliko kožice treba da ukloni i koji neće napraviti novi problem poput penisa sa uglom.

Iako magični broj ne postoji, stručnjaci preporučuju da u slučaju obrezivanja odaberete onog urologa koji obavlja bar dva takva zahvata mjesečno.

Trebalo bi, takođe, da pitate ljekara za imena njegovih prethodnih pacijenata.

Zatim provjerite s njima kakav je doktor: da li je bio dostupan i poslije operacije, ili više nije želio da brine o svom pacijentu.

Isto važi i za ljekara koji treba da vam ubaci implant, a preporučljivo je i da ljekar kog ste odabrali da vam ukloni bradavice ima iskustva u tom poslu, iako taj zahvat nije ni izbliza komplikovan kao ostali.

Da li ću liječenjem riješiti svoj problem?

Bez obzira na to koliko su pacijenti informisani, dešava se da nakon operacije postavljanja implanta nemaju erekciju kakvu su priželjkivali.

Morate biti realni – poslije operacije, dužina penisa će sigurno biti kraća.

Takođe, ni operacija genitalnih bradavica nekada nije garant da vam se one neće vratiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije