Zdravlje

Princip smanjenja štete ili narodski rečeno - bolje spriječiti nego liječiti

Princip smanjenja štete ili narodski rečeno - bolje spriječiti nego liječiti
Foto: Ustupljena fotografija | Princip smanjenja štete ili narodski rečeno - bolje spriječiti nego liječiti

Bolje spriječiti nego liječiti rečenica je koju svi znaju još od ranog djetinjstva. U savremenim sistemima primarne zdravstvene zaštite smisao ove rečenice pretočen je u principu prevencije, a prevencija je i glavni razlog sve veće globalne popularnosti programa koji propagiraju zdrave stilove života. U zdravstvu, gdje je ovaj koncept najpopularniji, logika je prilično jasna: pozabavite se uzrocima lošeg zdravlja umjesto da čekate da izliječite već nastalu bolest.

To je logika koja se nalazi i u središtu koncepta smanjenja štete od pušenja, za čiju se aktivniju primjenu u borbi protiv ove loše navike eksperti širom svijeta sve glasnije zalažu. Koncept smanjenja štete od pušenja je pristup zasnovan na naučnim dokazima, iz čega proizilazi da je najveći problem kod cigareta duvanski dim koji se oslobađa kada se duvan zapali, a ne nikotin.

Nauka je još davno utvrdila da, iako nije bez rizika i izaziva zavisnost, nikotin nije primarni uzročnik bolesti povezanih s pušenjem.

Sa druge strane, poznato je da duvanski dim, koji se oslobađa kada se cigareta zapali, sadrži više od 6.000 štetnih sastojaka, od kojih je oko 100 klasifikovano kao štetno ili potencijalno štetno.

U skladu s time, primjena koncepta smanjenja štete od pušenja podrazumijeva nastojanje da se smanji šteta uzrokovana procesom sagorijevanja, naučno zasnovanim alternativnim izvorima nikotina za pušače koji iz različitih motiva ne ostave cigarete, poput uređaja koji zagrijavaju a ne sagorijevaju duvan.

Nema sumnje da je potpuni prestanak konzumiranja duvana i nikotina najbolji način za sprečavanje štete od pušenja, ali je iskustvo vremenom pokazalo da apstinencija nije uvijek izvodljiva. Zbog toga primjena koncepta smanjenja štete na pušenje dobija sve veću podršku u ekspertskim krugovima kao srednje rješenje upravo u slučajevima kada apstinencija nije moguća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije