Zdravlje

Pripremite organizam za odbranu od virusa

Pripremite organizam za odbranu od virusa
Foto: N.N. | Pripremite organizam za odbranu od virusa

Zdrav i snažan imunitet prva je linija odbrane od bilo kakve infekcije, pa tako i virusne.

Postoje namirnice koje ciljano možete uvesti u prehranu koje pomažu u borbi protiv virusa.

Kako ojačati imunitet i vratiti energiju

Loša prehrana i pretjerano konzumiranje alkohola slabe imunološki sistem, ali postoje načini za njegovo poboljšanje. Vrlo bitno za jačanje imuniteta je pozitivno razmišljanje. Ponekad se možete osjećati bolesno ili čak i razboljeti se samo zbog toga što mislite da biste se mogli razboljeti. Nervni sistem ima direktnu povezanost s imunološkim ćelijama, a neuroni u mozgu mogu poslati pozitivnu ili negativnu poruku tim ćelijama zavisno od stanja vašeg uma i načina na koji razmišljate. To znači da, ako ste potišteni, veće su šanse za infekciju.

Jedite meso 

Dovoljan unos proteina, kao i voća i povrća najjednostavniji je način za jačanje imuniteta. Osobe koje ne jedu meso, poput vegetarijanaca ili oni koji su na dijeti koja ga isključuje imaju slabiji imunitet. Prosječnoj odrasloj osobi treba 40 do 60 grama proteina dnevno. Osim mesa, unos proteina možete povećati jajima, sirom, mlijekom i orašastim plodovima. Međutim, meso je dodatno bogato selenom i cinkom, dva minerala neophodna za imunološki sistem.

Neka vašim nogama i nosu uvijek bude toplo

Vaša baka je imala pravo, umotajte se u toplo i na taj način ćete se zaštititi od gripa, međutim, naučnici vjeruju kako je posebno važno ne prehladiti nos. Naši nosovi su prva linija obrane imunološkog sistema. Smrzavanje nosa usporava funkciju dlačica koje pročišćavaju i sprečavaju ulazak bakterija i virusa u organizam.

Spavajte umjereno kako biste ojačali imunitet

Dok većina ljudi misli da će se osjećati bolje nakon dobro prospavane noći, umjerenost u spavanju jača organizam. Istraživanja su pokazala kako nakon nekoliko noći u kojima ste manje spavali nego inače imunitet raste. Ali ako ste pod stresom, nedostatak sna učiniće vas ranjivima i sklonima gripu i prehladi.

Nemojte se oslanjati isključivo na vitaminske tablete

Gutanje velike količine vitaminskih tableta vjerovatno neće smanjiti šanse infekcije. Mnogo je važnije zdravo se hraniti i u prehranu uvesti namirnice bogate vitaminima. Nekad se vjerovalo kako su vitamini glavni sastojak koji pomaže zdravlju, međutim danas je jasno da, osim vitamina i minerala u namirnicama, postoje drugi sastojci jednako važni za organizam.

Ne držite dijetu

Dok debljina povećava rizik infekcija, yo-yo dijete oštećuju vaš imunološki sistem. Umjesto da neprestano pokušavate s novim dijetama, odlučite se na zdravu prehranu i zdrav stil života. Jedite umjereno i vježbajte.

Bijeli luk je neizostavan

Iako ga ignorišemo jer je jakog i opojnog mirisa, lijek je gotovo za sve. Može smanjiti holesterol i krvni pritisak. U nekim slučajevima sadrži čak i hemikalije koje mogu uništiti ćelije raka.

Može li nošenje hirurške maske spriječiti obolijevanje od virusa

Hirurška maska koristi se u mnogim zemljama za prevenciju obolijevanja od virusnih zaraza, a posebno u mnogoljudnim zemljama za vrijeme virusnih infekcija.

Međutim, infektolozi su skeptični prema maskama i kažu da one jedino sprečavaju da osobe rukom prenesu virus u usta budući da prosječna osoba u javnosti dotakne svoje lice pa tako i usta 27 puta u minuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije