Zdravlje

Prirodnim preparatima do zdravih sinusa

Prirodnim preparatima do zdravih sinusa
Foto: N.N. | Prirodnim preparatima do zdravih sinusa

​Sekrecija iz nosa, poremećaj čula mirisa, glavobolja i pritisak u predjelu lica tek su neki od simptoma akutnog rinosinuzitisa, u narodu poznatijeg kao - upala sinusa. Akutni rinosinuzitis definiše se kao upala sluznice nosa i paranazalnih sinusa koja nastaje naglo i može trajati i do 12 nedelja. Incidenca akutnog rinosinuzitisa je visoka, a kod odraslih osoba upala sinusa u prosjeku javlja se od dva do pet puta godišnje, tako da se specijalisti otorinolaringologije često susreću sa ovom dijagnozom.

Najčešći uzročnici sinuzitisa su virusi, poput rinovirusa i koronavirusa. Za trenutno aktuelne delta i omikron sojeve SARS–CoV -2 jedni od simptoma jesu upravo začepljenost nosa i sekrecija. Veoma rijetko, u svega 0,5 do 2% slučajeva kod odraslih dolazi do superinfekcije bakterijama i razvoja bakterijskog rinosinuzitisa. Kod djece su bakterijski rinosinuzitisi nešto češći i javljaju se u 5 do 13 odsto slučajeva.

Sami simptomi mogu biti opšti (povišena tjelesna temperatura, groznica, malaksalost, bolovi u mišićima) i lokalni (začepljenost nosa, sekrecija iz nosa, poremećaj čula mirisa, glavobolja i pritisak u predjelu lica). Osim toga često su prisutni i simptomi poput kihanja, kašlja, grlobolje, zapušenosti i bola u uhu. Klinčki tok virusnih rinosinuzitisa traje obično 7 do 10 dana.

Tretman sinuzitisa: Sam tretman zavisi uzročnika sinuzitisa. Obzirom da su u većini slučajeva uzročnici sinuzitisa virusi, tako je i liječenje uglavnom simptomatsko, u smislu olakšanja začepljenosti i sekrecije iz nosa, glavobolje i pritiska u predjelu lica, ali se svakako djeluje i na opšte simptome, kao što su groznica i umor. Neizostavan korak je i podizanje opšteg imuniteta kod ovakvih pacijenata. Cilj terapije jeste da se pacijentu omogući brži oporavak i spriječi nepotrebno uzimanje antibiotika, pa se u simptomatskoj terapiji primarno mjesto daje biljnim preparatima koji djeluju na navedene tegobe i veoma efikasno ih rješavaju. U zavisnosti od prisutnih simptoma, preporučuju se i nazalni ili sistemski dekongestivi, lijekovi protiv bola i povišene temperature, te rastvori morske vode.

Antibiotik se uključuje u terapiju kada je riječ o akutnom bakterijskom rinosinuzitisu i koristi se uz navedenu simptomatsku terapiju. Biljni preparati koji pomažu olakšanje simptoma i u ovom slučaju imaju svoju ulogu i mogu se dodati uz terapiju antibioticima.

Sinulan preparati su prirodnog sastava i zahvaljujući jedinstvenom spoju biljaka olakšavaju simptome sinuzitisa, djeluju protivupalno i efikasni su protiv samih uzročnika infekcije. Jedna od glavnih komponenti ovih preparata je biljka zova, koja se u tradicionalnoj narodnoj medicini smatra jednom od najljekovitijih biljaka. Djeluje antivirusno i stimuliše imuni sistem. Tu je i divizma, biljka koja pomaže razgradnju gustog sekreta u nosu, olakšava njegovu eliminaciju, te samim tim smanjuje bol u sinusima i začepljen nos.

Biljka justicija je biljka koja daje posebnu snagu Sinulanu forte-u, i dosta se koristi u tretmanu sinuzitisa jer djeluje protivupalno i antimikrobno.

Za one pacijente koji imaju i bronhitis ili bronhitis udružen sa sinuzitisom preporuka je Sinulan duo forte jer on pored ostalih biljaka sadrži dragoljub i korijen rena koji se našoj tradicionalnoj medicini, stotinama godina unazad, koristi kao lijek za bronhitis.

Sinulan preparate možete pronaći na www.svakodobro.ba

Piše: Prim dr Nataša Guzina - Golac, otorinolaringolog, subspecijalista fonijatar 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije