Zdravlje

Prokulice, pametne glavice koje pomažu u probavi

Prokulice, pametne glavice koje pomažu u probavi
Foto: N.N. | Prokulice, pametne glavice koje pomažu u probavi

Hladnoća i niske temperature pomele su s tržnica sve nježnije namirnice i plodove u kojima se uživa tokom toplijih dana.

Ali iako je hladno, još ima zelenog povrća koje se preporučuje za jelo svaki dan i koje uspješno odolijeva zimskim uslovima. Među tim zimskim adutima su i prokulice ili, kako ih neki zovu, kelj pupčar. Kao što mu i drugo ime kaže, riječ je o posebnoj vrsti kelja koji se još od ranog srednjeg vijeka uzgaja u Belgiji, o čemu svjedoči i engleski naziv za to povrće - brussels sprouts.

Jesti sezonski znači jesti raznoliko, jesti ono što raste u prirodnim uslovima, u skladu s prirodom i na kraju - jesti zdravije, bolje i ukusnije. Iako su prokulice kraljice februara, mnogi ne uživaju u njima zbog intenzivnog mirisa i kašaste teksture. Međutim, nisu za to krive prokulice, nego način pripreme. Najčešće budu prekuvane, pa zbog toga izgube fini ukus i znatnu količinu hranjivih tvari.

Najčešće se pripremaju kao prilog uz mesna jela na malo masnoće, a slažu se dobro s lukom i đumbirom. Većina će ih skuvati s krompirom i, začinjene s bijelim lukom i maslinovim uljem, poslužiti uz ribu ili pečeno meso, ali šteta je ne probati još neko jelo s tim ukusnim zelenim pupoljcima.

Stručnjaci za hranu ističu da je dovoljno pet minuta kuvanja na pari. Ne preporučuje se kuvanje u vodi jer lako postanu kašaste, a pečenjem se osuše i smežuraju.

Idealnih pet minuta

Pet minuta kuvanja na pari pokazalo se kao optimalno vrijeme da prokulice budu najukusnije - izvana mekane, a iznutra hrskave te lako probavljive. Ako se duže kuvaju previše omekšaju, izgube mnogo hlorofila pa njihova zelena boja izblijedi i počinje se oslobađati neugodan miris koji utiče i na ukus.

Prokulica ili kelj pupčar zaslužuje kulinarsku pripremu "u punom sjaju", jer je ovo niskokalorično povrće pravo čudo kada je riječ o hranjivim tvarima. Prokulica je odličan izvor vitamina A (u obliku beta-karotena), B, C, E i K, a sadrži i brojne minerale: kalijum, mangan, željezo, magnezijum, bakar, kalcijum... Tu su i omega-3 masne kiseline, bjelančevine, vlakna, triptofan, lutein, zeaksantin...

Prokulice se ubrajaju u porodicu kupusnjača u kojoj su brokula, kelj, karfiol, kupus. Kao i ostale spomenute kupusnjače, prokulice sadrže značajne količine sumpornih tvari poput glukozinolata i izotiocijanata, koje povećavaju sposobnost jetre da stvara enzime koji neutrališu potencijalno otrovne tvari, te štite od raka.

Hrana za lijepu kožu

Zbog obilja vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina, prokulice doprinose zdravlju kože i vezivnih tkiva pa su odlična "hrana za ljepotu". Na jelovniku se preporučuju i za dobru probavu, čvrste kosti, snažne mišiće...

Birajte prirodno uzgojene, glatke i čvrste i kompaktne prokulice zelene boje, a izbjegavajte one koje su požutjele ili imaju uvele listove.

One mogu ostati svježe do 10 dana ako se pravilno čuvaju u frižideru. Stavite ih u plastičnu kesicu tako da ih njome čvrsto omotate i maksimalno istisnete vazduh. Ne perite ih prije nego što ih stavite u frižider jer će izlaganje vodi ubrzati proces kvarenja.

Dobro ih operite pod mlazom tekuće vode tek neposredno prije pripreme, a nemojte ih namakati jer tako gube hranjive tvari.

Prokulice se jednostavno pripremaju tako da im nakon čišćenja odrežete kraj (stabljiku) i glavice narežete na četvrtine. Dobro je pustiti da narezane "odahnu" 5-10 minuta prije kuvanja jer se tako aktiviraju blagotvorni enzimi. Da biste "pojačali" taj proces, možete ih poprskati s malo limunovog soka.

Zanimljivosti

*Gdje su prvo rasle?

Originalno je ova vrsta postojala u Iranu, Pakistanu i Avganistanu, a u Kini su je od davnina propisivali kao pomoć za probavne probleme.

*Ko se boji prokulica još?

Anketa koju je prije nekoliko godina sproveo "Heinz" je pokazala da su prokulice namirnica koje ljudi najmanje vole. Slična anketa je sprovedena u Engleskoj, gdje je takođe zaradila titulu najomraženije namirnice.

*U borbi protiv karcinoma mokraćnog mjehura

Naučnici su otkrili kako antikancerogena svojstva iz prokulice, koja djeluju na karcinom mokraćnog mjehura, dolaze iz njihovog visokog nivoa izotiocijanata. Oni putuju kroz mjehur kako bi se mogli izlučiti, što ih čini posebno moćnim protiv ovog oblika raka.

*Želite bebu - jedite prokulice

Vjerovali ili ne, ovo zeleno mikrozelje je u stvari superhrana za pravljenje djece. One su prepune folne kiseline koja je ključna za pospješivanje plodnosti kod muškaraca i žena. Takođe, ovaj bogat izvor vitamina povisuje nivo spermatozoida i pomaže obogaćenje sluznice pravim nutrijentima koji pospješuju izglede preživljavanja spermatozoida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije