Zdravlje

Psihološki trik koji će vam pomoći da zauvijek otpustite prošlost

Psihološki trik koji će vam pomoći da zauvijek otpustite prošlost
Foto: Pavel Danilyuk/Pexels | Psihološki trik koji će vam pomoći da zauvijek otpustite prošlost

Zamislite da sjedite pored te mlađe verzije sebe u trenutku kada se osjeća slomljeno i dajete joj veoma određena objašnjenja o tome zašto je to što joj se dogodilo bilo dobro i potrebno za njen rast i razvoj.

Recite toj osobi šta da počne, a šta da prestane da radi, kome da se povjeri, kako sebi da olakša. Recite joj - najvažnije od svega - da će sve biti u redu. Da se njeni strahovi neće ostvariti, da će se događati dobre stvari i da će život ispasti prilično ispunjen, dobar i zanimljiv.

Potrebno je da to uradite da biste na simboličan, koliko i neposredan način sebi dali oproštaj, utjehu, dozvolu da se rasteretite i nastavite svoj razvoj tamo gdje je zaustavljen i zaglavljen. Da biste integrisali sve dijelove sebe i regenerisali i osnažili samu strukturu svoje ličnosti. Vi ne možete da promijenite ono što se dogodilo u prošlosti, ali možete da promenite narativ, perspektivu, način na koji vidite i tumačite svoja iskustva - a ove promjene vam menjaju kvalitet života, omogućavajući vam da prestanete da se držite (i svjesno i podsvjesno) sputavajućih uvjerenja i starih obrazaca.

Umjesto da čeznete za nečim što niste dobili, ili žalite i krivite sebe zbog nečeg što ste izgubili, oslobodite se prošlosti tako što ćete proširiti svoj način razmišljanja, proširiti perspektivu iz koje gledate na sebe i svoj život, naučiti više o sebi, osloboditi energiju koja je zarobljena u tim iskustvima, u tim “tačkama prekida” i omogućiti joj da cirkuliše i struji, slobodno i prirodno. U sadašnjem vremenu, na mjestu na kome se nalazite.

(wannabemagazine.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije